Jyske borgmestre tror stadig på Togfonden

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

De udskudte forhandlinger om Togfonden til 28,5 milliarder kroner får ikke borgmestrene i Vejle og Billund til at sove uroligt. De er stadig overbeviste om, at der kommer en ny jernbane mellem de to byer.

Vejle er ved at indstille sig på, at man ikke slipper for en ny jernbanebro over Vejle Fjord, siger borgmester Arne Sigtenbjerggard (V).

Til gengæld føler han sig nu sikker på, at der trods den fremtidige timemodel for superlyntog København-Odense-Aarhus-Aalborg stadig vil komme tog ind til Vejle Station.

- En jernbane fra Vejle til Billund sikrer, at vi også får togene ind til Vejle Station. Det er samtidig et løft til Billund Lufthavn, som er en af erhvervsmagneterne i Trekantområdet, siger Arne Sigtenbjerggaard.

Han peger på, at Vejle har 2000 daglige pendlere til Aarhus og 2000 andre pendlere den anden vej.

- Rigtig mange af dem sidder i tog, siger borgmesteren.

Arne Sigtenbjerggaard opfatter de afbrudte forhandlinger mellem transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) og forligspartierne Enhedslisten og Dansk Folkeparti om Togfonden som "spillen med musklerne".

Parterne mødes først igen 6. januar, efter at Dansk Folkeparti har bedt om en tænkepause.

Heller ikke borgmesteren i Billund, Ib Kristensen (V), er urolig over udsættelsen.

- Det betyder ingenting, når bare de bliver enige om, at vi skal have tog til Billund, siger han.

- Vi står stadig med en lufthavn, som ikke er knyttet op på banenettet. Det virker mærkeligt, at man har Danmarks næststørste lufthavn og så ikke kan få adgang til tog, siger Ib Kristensen.

Togfonden skal bruges til at elektrificere jernbanenettet og sikre timedrift mellem København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Den betales af øget beskatning af olieselskaberne i Nordsøen efter aftale mellem regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Pia Olsen Dyhr har tilbudt DF at fremrykke jernbanen fra Vejle til Billund, så den står klar i 2021. Samtidig skal vestjyderne have to tog i timen til Herning, Struer og Holstebro.

/ritzau/