K-nestorer sammenligner Papes situation med Schlüters

Skrevet af admin

27/09/2014

Dagens topnyheder

Da Poul Schülter i 1975 for første gang stod i spidsen for De Konservative ved et valg, endte han med skuffende 5,5 procent af stemmerne.

Det svarer nogenlunde til, hvad De Konservative i øjeblikket står til i meningsmålingerne med den nyvalgte formand Søren Pape Poulsen. Fire valg senere var Poul Schlüter i 1984 blevet en populær statsminister med 23,4 procent af stemmerne bag sig.

Selvom hverken tidligere formand Per Stig Møller eller tidligere finansminister Henning Dyremose vil gå så langt som at udråbe Søren Pape Poulsen til en ny Poul Schlüter, ser de begge paralleller til den situation den 42-årige tidligere Viborg-borgmester står i:

- Schlüter gik fra at have 10 mandater i 1975 over 15 mandater i 1979 til 22 mandater i 1981 og til 42 mandater i 1984. Den vej kunne jeg godt tænke mig at se igen, og jeg mener bestemt, det er muligt, siger Henning Dyremose.

Spørgsmål: Kan man sammenligne Søren Pape med Poul Schlüter. Har han det samme format?

- Det vil tiden vise. Takterne synes jeg bestemt er der, siger Henning Dyremose.

I sin første tale som formand for De Konservative har Søren Pape Poulsen dog ikke fremlagt en ny politisk kurs for sit parti. Men han har demonstreret, at han er en skarp kommunikator, lyder det fra både Henning Dyremose og Per Stig Møller.

Det overordnede valgslogan for De Konservative bliver "Mennesker først". Et slogan, som mange andre partier på Christiansborg sikkert også kunne gå til valg på.

Men forskellen er, at Pape via konkrete eksempler klart får sagt, at der skal gøres op med blandt andet planloven og myndighedernes adgang til borgernes grund, mener Per Stig Møller.

- Det er ikke nogen revolution, men vi konservative går heller ikke ind for revolution. Han har skærpet den linje, vi hele tiden har stået for, nemlig at vi ikke skal lave systemer for systemernes skyld. Folk er trætte af, at systemet møver ned over os, siger Per Stig Møller.

Det vakte opmærksomhed, da Per Stig Møller umiddelbart efter, at Søren Pape i august blev præsenteret som Lars Barfoeds afløser betegnede det som et "sats".

- Jeg blev spurgt af en journalist, om det var et sats. Og selvfølgelig er det et sats. Der er ikke noget andet svar. Ethvert lederskifte er et sats. Men efter min opfattelse er det et godt sats, siger Per Stig Møller og tilføjer:

- I 1970'erne var vi i knæ. Det er vi også nu. Så kom der en undertippet Schlüter, som rejste det hele op. Det tror jeg også, Søren Pape har evnen til med de folk, som er omkring ham, siger Per Stig Møller, der dog afviser at sammenligne Schlüter og Pape som personer.

/ritzau/