Kapitalfond fik milliard-gevinst på OW Bunker

Skrevet af admin

08/11/2014

Dagens topnyheder

Den svenske kapitalfond Altor scorer milliardgevinst på OW Bunker, der gik konkurs fredag, mens andre investorer bløder med store tab.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har regnet sig frem til, at Altor står til en gevinst på 2,5 milliarder kroner.

- Da Altor i 2007 købte Wrist-Gruppen, som OW Bunker var en del af, betalte de cirka en milliard kroner. De har efter alt at dømme ikke trukket penge ud siden, men da OW Bunker blev børsnoteret, solgte Altor aktier for 3,5 milliarder kroner. Det har været en god forretning, siger Per Hansen til Ritzau.

Altor beholdt ved børsnoteringen i slutningen af marts 35 procent af aktierne i OW Bunker, som kapitalfonden nu har tabt.

Det har været sparsomt med kommentarer til det spektakulære kollaps fra bestyrelse og ledelse, der er blandt de tungeste i danske erhvervsliv med en fortid i blandt andet Danske Bank, A.P. Møller-Mærsk og transportvirksomheden DSV.

Altors repræsentant i OW Bunkers bestyrelse Søren Johansen kaldte fredag kollapset for en "enorm tragedie" og beklagede, at bestyrelsen i selskabet måtte smide håndklædet i ringen og indgive konkursbegæring.

- Dette er en enorm tragedie for alle medarbejdere, aktionærer og kunder, sagde Søren Johansen, partner i Altor Equity Partners, i en pressemeddelelse.

Søren Johansen er næstformand i OW Bunkers bestyrelse. Ifølge investeringsøkonom Per Hansen har han et medansvar for, at børsprospektet er korrekt.

- Det er selskabets bestyrelse og daglige ledelse, der har ansvaret. Bankerne skriver børsprospektet ud fra de data og informationer, de får fra ledelse og bestyrelse. En af bankerne bag er Carnegie, og her sidder Søren Johansen også i bestyrelsen fordi Altor ejer to tredjedele af Carnegie, siger Per Hansen.

Spørgsmål: Hvem tjekker, at OW Bunkers oplysninger om især risikostyring og interne styringsredskaber fungerer som ledelsen oplyser?

- Investeringsbankerne tjener penge på at skrive prospektet og føre OW Bunker på børsen. Det er op til dem at efterprøve og tjekke om de oplysninger, de får fra selskabet, holder vand i virkeligheden, svarer Per Hansen.

Udover Carnegie er det Morgan Stanley og Nordea, der førte OW Bunker på fondsbørsen.

/ritzau/