Kendte kvinder revser DR-format: Psykisk vold

Foto: Shutterstock

Det er ikke mange rosende vendinger, der bliver taget i brug.

"Eksperterne i Gvfb har overgået sig selv i inkompetent matchmaking. Er så fascineret af hvordan de gaslighter deltagerne til at holde op med at 'være så usikre' når de grædende ringer og tilstår at de ikke er tiltrukket af tvangsægtefælden. Ak ak ak," skriver hun. 

Sådan har Politikens Lucia Odoom skrevet om "Gift ved første blik"-eksperternes inkompetence. 

Læs også

Briter i chok: Så meget koster det at se Elizabeth II's gravsten

Hun henviser til sekvensen med Olivia, som i en samtale med eksperterne fortæller, at hun ikke er tiltrukket af sin "tvangsægtefælde". Hun er derfor i tvivl om, hvorvidt forholdet vil kunne fungere.

Men det får eksperten Nina Reventlow lukket ned for.

Hun fortæller nemlig Olivia, at det ville være ærgerligt at slutte forholdet ud fra en sådan begrundelse, da det blot vil medføre, at hun bliver bekræftet i, at alt ved hendes ægtemand er galt. 

I den forbindelse skriver Lucia, at formatet benytter sig af "gaslighting". 

Gaslighting er en form for manipulation, der kan bruges til at "tvinge" en til tro på det, man siger, selv om det er i direkte modsætning til din egen overbevisning. 

Det kan altså bedst beskrives som psykisk vold gennem manipulation. 

DR-ansat ude med riven

Journalist hos DR, Sanne Cigale, har ligeledes kritiseret formatet.

"Hvornår udviklede Gift ved første blik sig fra et datingkoncept til et horrorformat. 'Eksperterne' har tilsyneladende blindfolded matchet deltagerne og udsætter dem efterfølgende for klicheer og gaslighting. Jeg føler, nogen må stille de der eksperter til ansvar så der ikke igen sidder et par og dør langsomt over en wienerschnitzel," skriver hun i et opslag på Instagram.

Men hos DR har man kun én ting at sige: Tak.

"Hvert år er der mange meninger om og holdninger til 'Gift ved første blik' og formatets deltagere og eksperter. Og det vidner jo om en passioneret interesse for eksperimentet, som vi sætter stor pris på," kommer det i et skriftligt svar fra Anna Askov, der er redaktør for programmet, i en mail til B.T.

Hun mener ikke, at anklagerne om "gaslighting" holder vand. 

Anna Askov udtaler slutteligt, at de fortsat står 100 procent bag eksperterne. 

Læs også

Nu bryder prins Nikolai tavsheden

 

Dagens Gossip