Kina og Sydkorea er nu enige om frihandelsaftale

Kina og Sydkorea er efter et langvarigt forhandlingsforløb nået til enighed om en frihandelsaftale, som forventes at øge den i forvejen store udveksling af varer mellem to af verdens største handelsnationer.

Det skriver det statslige kinesiske nyhedsbureau, Xinhua.

Kinas præsident, Xi Jinping, og hans sydkoreanske kollega, Park Geun-hye, bekræfter mandag aftalen i forbindelse med det igangværende topmøde i samarbejdsorganisationen Apec.

Samtalerne om at lette samhandlen mellem Kina og Sydkorea blev indledt i maj 2012, og målet var at opnå en aftale inden udgangen af i år. Der er endnu ikke offentliggjort mange detaljer fra aftalen, men den omfatter blandt andet onlinehandel og statslige indkøb, skriver Reuters.

Ris er derimod ikke omfattet. Afgrøden er traditionelt et stridspunkt i sydkoreanske handelsforhandlinger med andre lande.

Kina er allerede Sydkorea største handelspartner og største eksportmarked, mens Sydkorea er Kinas tredjestørste handelspartner. Kina er også blandt de største udenlandske investorer i Sydkorea.

Den gensidige handel beløb sig i 2013 til 274 milliarder dollar. Inden udgangen af 2015 ventes samhandlen at være vokset til omkring 300 milliarder dollar eller næsten 1800 milliarder kroner.

De to lande kom på diplomatisk talefod igen i 1992. På det tidspunkt var samhandlen på knap syv milliarder dollar. Nu er den bilaterale handel 36 gange så stor.

Ifølge sydkoreanske analytikere vil frihandelsaftalen kun give et begrænset løft til handelsomfanget eller den økonomiske vækst, men den vil bidrage til at styrke Sydkoreas bånd til Kina, der er den eneste allierede af betydning for Nordkorea.

På den globale rangliste for eksportnationer ligger Kina i top, mens Sydkorea er nummer syv. Sydkorea har i forvejen frihandelsaftaler med EU og USA.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip