Kinesisk raket styrter mod jorden: Kan koste liv

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Dele af en kinesisk raket er på vej mod jorden, hvilket i værste fald kan ende med at koste liv.

I de kommende timer vil dele af en kinesisk raket, der vejer 23 ton, styrte mod Jorden. Da det er et ukontrolleret styrt, vil det ikke være uden risiko.

Læs også

Fly styrtet ned i Danmark

Sådan lyder det fra Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, ifølge Ritzau.

I og med, at der er tale om et ukontrolleret styrt, ved man ikke med sikkerhed, hvor alle fragtmenter fra raketten vil ramme ned på Jorden.

"Rakettrinet flyver over et område ved ækvator, hvor omkring 88 procent af verdens befolkning bor. Så man udsætter en masse mennesker og ejendomme for en betydelig risiko," siger han.

Michael Linden-Vørnle fortæller også, at det i værste fald kan ende med at koste liv, hvis en eller flere personer bliver ramt af de nedstyrtende raketfragtmenter.

Det dog ikke hele det 54 meter store rakettrin, der vil styrte ned og ramme Jorden. Det skyldes, at store dele af det vil brænde op i atmosfæren inden.

Estimering fra astrofysiker Michael Linden-Vørnle er, at mellem 20 og 40 procent af det 54 meter store rakettrin vil overleve turen gennem atmosfæren, og dermed lande ned på Jorden.

Han fremhæver også, at det er en meget uansvarlig måde, kineserne har valgt at gøre det på. Da det ikke er et kontrolleret styrt, satser de derimod blot på, at det hele kommer til at gå godt.

Det kan godt lade sig gøre at lave en kontrolleret nedstyrtning, hvilket Elon Musk og hans hold hos SpaceX flere gange har bevist. Derfor mener astrofysikeren, at Kina sender et klart signal om, at de er ligeglade.

Der er dog intet, der tyder på, at Danmark er i fare. De seneste beregninger viser nemlig, at dele af raketten vil styrte ned omkring kl. 19.24 dansk tid ved Mexicos kyst.

Det forventes, at hovedparten af fragtmenterne styrter ned i Stillehavet. Faktum er dog, at der også er en risiko for, at de kan styrte ned på en mexicansk halvø.

Læs også

Tv-vært i stor brøler: Mistede 620.000 kroner

Det er ikke første gang, at kineserne har stået bag et ukontrolleret raketstyrt. Det gjorde de også i 2020 og 2021, og første gang førte det til, at flere bygninger i Elfenbenskysten blev ødelagt.

 

Dagens Gossip