Klima i Lima: Trædesten mod global aftale

Skrevet af admin

30/11/2014

Dagens topnyheder

Stemningen er langt bedre, når verdens lande mandag samles til FN-klimamøde i Perus hovedstad, Lima, end den var på sidste års konference i Warszawa.

De seneste måneder har budt på en stribe uventet gode nyheder fra klimafronten. De tre største klimaspillere - Kina, USA og EU - har inden for få uger lovet CO2-reduktioner, som gør det sandsynligt, eller i hvert fald muligt, at der i 2015 i Paris kan vedtages en global aftale om at skære i udledningen af drivhusgasser og bremse planetens hedetur.

Samtidig er der på et donormøde i november indsamlet 55 milliarder kroner til FN's Grønne Klimafond, et af de få resultater fra fiaskoen på klimatopmødet i København i 2009. Pengene skal hjælpe ulandene med at omlægge til grøn energi og tilpasse sig et ændret klima.

Sikkert synes det dog på forhånd, at en ny klimaaftale fra 2020 kun kommer til at bygge på landenes frivillige CO2-nedskæringer og ikke bliver juridisk bindende - i modsætning til Kyoto-protokollen fra 1997.

Ingen amerikansk præsident, uanset partifarve, kan få godkendt en klimaaftale i Senatet i Washington, hvis den forpligter USA over for omverdenen.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er dog optimist.

- Lima er en afgørende etape i løbet frem mod Paris, hvor vi skal kunne levere en stærk global aftale. Forhandlingerne foregår i det varmeste år nogensinde, og alle de tilstedeværende mærker allerede selv konsekvenserne af klimaforandringerne. Det påvirker stemningen, og jeg forventer, at der er stor vilje til at finde løsninger sammen, siger han.

En ny FN-aftale skal ideelt set indeholde bindende tilsagn om lavere CO2-udslip fra samtlige lande. Og den skal respektere den nyeste videnskabelige viden fra FN's Klimapanel og målet om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader.

Det sidste kommer ikke til at ske, forudser FN's tidligere klimachef, Yvo de Boer, som ellers i en årrække var professionel optimist på de årlige klimamøder.

- Ikke i min vildeste fantasi forventer jeg, at Paris-aftalen lukker gabet til to grader, siger han til Reuters.

/ritzau/