Klimaguru fik GGGI-millioner trods interessekonflikt

Skrevet af admin

13/02/2014

Mest læste i dag

Lord Nicholas Stern, britisk økonom og internationalt anerkendt forfatter til miljørapporten "The Stern Review", fik i 2012 knap 12 millioner kroner i forskningsstøtte fra klimaorganisationen GGGI til sit forskningsinstitut, selv om han på daværende tidspunkt var næstformand i organisationen.

Bevillingen blev givet på trods af interne advarsler om, at Stern befandt sig i en interessekonflikt, viser interne dokumenter ifølge Information.

I januar 2012, mens forhandlingerne om kontrakten stod på, skrev en ledende GGGI-medarbejder således en mail til organisationens daværende generaldirektør, Richard Samans, med en række bekymringer vedrørende aftalen.

Han satte blandt andet spørgsmålstegn ved, hvorvidt de interne beslutningsgange var blevet fulgt.

- Derudover vil der højst sandsynligt være spørgsmålet om interessekonflikt med vores bestyrelsesmedlem, professor Stern. Dette skal også afklares med bestyrelsen forud for underskrivelsen af forslaget, fortsatte han.

Pengene blev bevilget i marts 2012, hvor GGGI indgik en toårig forskningskontrakt med London School of Economics Grantham Research Institute (GRI), som Stern har været institutleder for siden oprettelsen i 2008.

Han var næstformand og senere menigt bestyrelsesmedlem i GGGI fra 2010 og frem til november 2013.

Danmark har over de seneste tre år bidraget med 90 millioner kroner til GGGI.

Ifølge Informations oplysninger var det en del af det danske bidrag, der blev brugt til at betale GRI. Blandt andet idet det danske bidrag var underlagt færrest restriktioner, fordi det var et såkaldt kernebidrag, som ikke var øremærket specifikke projekter.

Aftalen skabte også bekymring hos en anden ledende medarbejder i GGGI. I januar 2012 skrev han i en mail til andre ledende medarbejdere, at "Sterns mulige interessekonflikt bør løses, før vi fortsætter diskussionerne om denne kontrakt".

Medarbejdernes bekymring var berettiget, vurderer eksperter ifølge Information.

- Der er et sammenfald af personinteresser og netværk i den her sag, som er meget problematisk, siger professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet, der er ekspert i udviklingsøkonomi og blandt andet har beskæftiget sig med korruption i bistandsverdenen.

/ritzau/