Klimaminister vil droppe fremtidige skifergasboringer

Skrevet af admin

17/04/2015

Mest læste i dag

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ønsker at sætte en stopper for fremtidige boringer efter skifergas.

Det siger ministeren i et interview med Politiken.

- Vi vil lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer, siger Rasmus Helveg Petersen.

Udmeldingen er et brud på regeringens nuværende linje.

Socialdemokraterne vil fortsat gerne udvinde skifergas, hvis det viser sig at være miljømæssigt forsvarligt, anfører partiets ordfører på området, Thomas Jensen, overfor avisen.

Ministeren har tidligere i et svar til Folketinget skrevet, at der kan være god mening i at bringe dansk naturgas ind på markedet - herunder gasfelter fra skiferlag i den danske undergrund.

Men nu lægger De Radikale sig på linje med SF, der heller ikke ønsker flere boringer i undergrunden.

Der er lige nu givet to tilladelser til forsøg med skifergasboringer i Danmark, begge til det franske olieselskab Total.

Testboringerne har været omdiskuteret, og diskussionen blev igen aktuel, da 15 aktivister fra Greenpeace mandag klatrede over et hegn og videre op i et boretårn i Dybvad i Nordjylland for at standse de første forsøgsboringer.

Aktivisterne har forladt boretårnet, men modstanden mod boringerne efter skifergas findes stadig - nu altså også i større grad end tidligere på Christiansborg.

Kritikken omkring boringerne går især metoden, der anvendes til at udvinde skifergas, kaldet "fracking".

Her sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at frigøre gassen fra skiferlagene. Og den metode mener blandt andre Greenpeace kan skade grundvandet.

/ritzau/