Klippefæstningen Stevnsfortet bliver fredet

Ann Katrine Warren

|

23/11/2012

Dagens topnyheder

 

En gang var det et tophemmeligt atomsikret fort, men efter berlinmurens fald mistede Stevnsfortet sin betydning. Nu bliver klippefæstningen på Sydøstsjælland fredet af Kulturstyrelsen.

- Stevnsfort er et særdeles velbevaret militærhistorisk kulturmiljø, der fortæller om de to perioder i Danmarks historie, hvor Den kolde krig og frygten for Sovjetunionen var uhyggelig nærværende, udtaler Kulturstyrelsens direktør Anne Mette Rahbæk.

Stevnsfort, der ligger 18 meter nede i klintens kalklag, er beskyttet mod angreb med såvel atom som konventionelle våben. Det blev bygget i 1952-53 og fortet skulle vogte over Øresund og være NATOs militære knytnæve mod Warszawapagten og kommunismen.

Efter Berlinmurens fald i 1989 mistede fortet sin strategiske betydning, men fortet var dog kampklar endnu et årti, men med nedsat bemanding. I 2000 lukkede Stevnsfort som militært anlæg og genopstod i 2008 som Koldkrigsmuseum Stevnsfort, der hvert år besøges af cirka 40.000 gæster.

Formålet med fredningen er at bevare Stevnsforts underjordiske og overjordiske anlæg som et intakt og autentisk mindesmærke over Den kolde krig. Fortets historie er også fortællingerne om to forsvarshistori­ske perioder. Tiden efter 2. Verdenskrigs afslut­ning, da frygten for Sovjet-kommunismen var reel og perioden i 1980’erne, da fronterne i Den kolde krig kortvarigt blev trukket op igen.

Foto: Stevns Kommune