Køb bolig om vinteren og spar 33.000 kroner

Skrevet af admin

02/07/2014

Dagens topnyheder

Sommerens sol og varme gør, at boliger handles til en lidt højere pris på den årstid end om vinteren. Priserne fra marts til april steg, viser tal fra Danmarks Statistik. For huse var prisstigningen på 3,2 procent og på ejerlejligheder 1,8 procent på landsplan.

- Siden 2006 har man i gennemsnit måttet betale en præmie på 1,45 procent af husets værdi, hvis man ønskede at købe i juli, mens man har fået en rabat på 1,87 procent, hvis man var villig til at købe i januar, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea.

- For et hus til en million kroner betyder det, at prisen stiger til 1.014.500 kroner i juli og falder til 981.300 kroner i januar - en forskel på 33.200 kroner. Stort set samme sæsonudsving gør sig gældende på ejerlejlighedsmarkedet, siger boligøkonomen.

Lise Nytoft Bergmann siger, at der ikke umiddelbart ligger noget økonomisk rationale bag de sæsonbetingede prisudsving. Forklaringen på sæsonudsvingene skal derfor snarere findes i de bløde værdier, siger hun.

- Og det er måske slet ikke så underligt, eftersom der givetvis skal lidt mere til at lokke en køber i nettet, hvis haven eller gården slumrer i brungrå farver, og sneen gør det svært at skelne mellem græs og fliser og surbundsbede. Om sommeren er effekten omvendt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Gode tilbud på fliser til haven

Oveni kommer, at det kan være nemmere at få plads i børneinstitutionen til ungerne om sommeren, da de største i børnehaven starter i skolen.

- Men selv om al statistik viser, at man kan hente en besparelse, hvis man køber bolig om vinteren frem for om sommeren, anbefaler vi alligevel, at man undlader at spekulere for meget i det. I stedet bør man købe bolig, når behovet opstår, siger Nordeas boligøkonom.

At man skal købe, når behovet er der, skyldes, at det er svært at spå om boligpriserne nogle måneder frem, og fordi et boligkøb for de fleste er så stor en udgift og så vigtig en beslutning, at en statistisk betinget rabat ikke bør være udslagsgivende for købstidspunktet.

/ritzau/