Batteriet på landingsfartøjet Philae, der onsdag skrev rumhistorie ved at lande på en komet, er løbet tør for strøm.
Der er ikke længere kommunikation med enheden, oplyser Det Europæiske Rumfartsagentur (ESA).
- Vi har mistet signalet. Der er ikke længere kontakt med Philae. Al videnskabelig data fra den første sending er blevet hentet med succes, skriver ESA på Twitter.
Agenturet har fredag kæmpet med at få sendt så meget information som muligt fra landingsfartøjet tilbage til Jorden, fordi den 100 kilo tunge robot er landet et akavet sted på kometen. For at få ladt sin strømforsyning op igen har Philae brug for sollys, men det kan vise sig at blive svært, da fartøjet står i en skygge fra en klippe.
Kontakten til Jorden forsvandt natten til lørdag klokken 01.36 dansk tid. Fra nu af vil der ikke være kontakt med robotten, medmindre der kommer lys nok på solpanelerne til at vække fartøjet fra sin dvale.
Muligheden for at få sollys nok til Philae blev dog en smule bedre, da man fra Jorden formåede at dreje på landingsfartøjet, så delen med solpanelerne fik en ny og forhåbentlig mere optimal vinkel for at fange strålerne.
Trods problemerne betegnes kometlandingen som en kolossal succes for ESA og de cirka 20 europæiske lande, der har deltaget i projektet.
- Robotten har præsteret helt fantastisk under disse svære forhold, og vi kan være meget stolte af den utrolige succes, som Philae har opnået, skriver ESA på sin hjemmeside.
Den danske virksomhed Terma har produceret en enhed, der styrer strømforsyningen på moderskibet Rosetta, der er i kredsløb rundt om kometen.
/ritzau/