Kommentator: Problemerne slutter nok ikke her for SF

admin

|

13/02/2014

Dagens topnyheder

SF's nye formand er blevet valgt uden modkandidater, men det behøver ikke at betyde, at der er entydig opbakning til Pia Olsen Dyhr og den politiske linje, hun vil stå for.

Fredag offentliggøres navnene på de SF'ere, som opstiller til partiets landsledelse, og sammensætningen af netop landsledelsen kan vise sig at få stor betydning for den nye formand, siger politisk kommentator Hans Mortensen.

- Landsledelsen har jo vist, at den kan spænde ben for en formand. Hvis ikke Pia Olsen Dyhr har opbakning i landsledelsen til sin politiske linje, men flertallet i stedet går til den anden fløj, så bliver det et fuldstændigt uklart og utydeligt SF.

Det siger Hans Mortensen, som er politisk journalist på Weekendavisen og blandt andet forfatter til bogen "Den røde tråd - SF og vejen til magten".

Et kampvalg om formandsposten havde været godt for partiet, mener han.

- Det har jo vist sig, at der internt er meget divergerende holdninger til, hvad SF skal være for et parti. Da man ikke får et valg, så får man heller ikke truffet en egentlig beslutning om, hvad det så skal være, siger Hans Mortensen.

- Forløbet omkring da SF trådte ud af regeringen og holdningen til Dong-salget til Goldman Sachs viste jo, at der er vidt forskellige holdninger til, hvor meget SF skal gå på kompromis med klassisk venstreorienteret politik for at sidde i regering, tilføjer han.

Så selvom der er en ny formand på plads efter den turbulente tid i partiet, så er det altså ikke sikkert, at problemerne er overstået.

Fløjkrigen i SF har stået mellem den røde og den grønne fløj i partiet. Pia Olsen Dyhr hører til den grønne fløj, som gerne var blevet i regeringen, men skal altså nu stå i spidsen for et SF uden for regeringen.

- Den yderste venstrefløj i SF, som fik orkestreret, at SF trådte ud af regeringen, altså blandt andet Trine Pertou Mach, Özlem Cekic og Lisbeth Bech Poulsen, er der stadig.

- Men de har ikke villet stille med en formand, som kan tegne et projekt for, hvad SF nu skal uden for regeringen, siger han.

Det kan ifølge Hans Mortensen skyldes, at de simpelthen mangler et klart defineret projekt for SF.

Pia Olsen Dyhrs største udfordring bliver nu at få genskabt partiets troværdighed og gjort klart, hvor man ligger henne på skalaen mellem Enhedslisten og Socialdemokraterne, siger Hans Mortensen.

- Det har gjort ondt at sidde i regeringen, og man kom tumlende hovedkuls ud af regeringen på den dårligst tænkelige måde, siger kommentatoren.

/ritzau/