Konflikt i Ukraine: Besøg i Kijev foruroliger Lidegaard

Skrevet af admin

23/05/2014

Dagens topnyheder

Det er foruroligende og står værre til i Ukraine, end den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), havde frygtet før præsidentvalget søndag.

Det er udenrigsministerens konklusion efter en lang fredag i Kijev, hvor han har mødt blandt andre favoritten til præsidentposten, Petro Porosjenko, flere andre kandidater og folk fra OSCE-missionen i landet.

- Situationen er på en måde mere alvorlig, end jeg havde frygtet, da en del af det, som foregår i øjeblikket ikke længere er under Ruslands kontrol, og som derfor er svært at håndtere nu, siger Martin Lidegaard.

- Men det er stadig min vurdering, at det har meget stor betydning, hvordan Rusland agerer, og Rusland har et meget stort ansvar for at stoppe tilførslen af ballademagere, træning og våben og ikke mindst propagandamaskinen, som stadig kører.

EU's og dermed det danske svar på en konfliktløsning er primært gået via dels økonomisk og politisk støtte til Ukraine, dels en stribe sanktioner imod Rusland.

Fredag erklærede den russiske præsident, Vladimir Putin, i mere forsonende toner, at russerne vil respektere det ukrainske folks valg.

- Man vil komme meget langt, hvis man kan få Rusland til at agere konstruktivt inde i Ukraine.

- Men selvom Rusland gør dette, så er der kommet nogle bander inde i Ukraine, og de er måske endnu mere kriminelle. Så på den led, har udviklingen taget en lidt foruroligende karakter, siger den danske udenrigsminister.

Der har i nogle ukrainske kredse været kritik af EU's og USA's håndtering af krisen. Vesten gør alt for lidt, og har ikke vist vilje til at udfylde det tomrum, som stod tilbage, da Rusland skar forbindelse til Kijev med ekspræsident Janukovitj' fald i februar.

Lidegaards vurdering lyder derimod, at sanktionerne mod Rusland er begyndt at virke, og det er derfor, at Putin ser ud til at bløde op i forhold til Ukraine.

- Jeg tror også, det er kommet bag på Putin, hvor lidt opbakning han har i Donetsk og Lugansk i forhold til på Krim, hvor han tilsyneladende havde større opbakning.

Udenrigsministeren bygger sin vurdering på efterretninger om, at opbakningen på gaden til demonstranter i de to oprørske regioner har været begrænset til få hundrede, nogle gange få tusinde.

- Det er også den analyse, jeg har fået fra alle dem, jeg har mødt i dag, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/