Halvtomme butikscentre, ledige lejemål i erhvervsområderne og transportfirmaer, der må lade lastbilerne blive i garage. Det er billedet efter godt fem år med den værste økonomiske krise siden 1930'erne.
Krisen har reduceret antallet af selvstændige erhvervsdrivende med 10.000, skriver Politiken søndag.
I november 2008 var der godt 208.000 selvstændige, men det tal er stille og roligt faldet til cirka 198.000 i november 2012, viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til et fald på 4,8 procent eller hver 20. selvstændige.
Og faldet har navnlig ramt selvstændige inden for bygge og anlæg, detailhandlen og transport, som er bukket under for krisen, viser arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeris gennemgang af statistikken.
- 2009 var et økonomisk annus horribilis, som bankede nationalprodukt, velstand, beskæftigelse og arbejdsstyrke ned i kulkælderen. Men krisen trækker sporene endnu længere, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, til Politiken.
Vanskelighederne for de selvstændige bliver understreget af det faktum, at der også er sket et fald i antallet af medhjælpende ægtefæller fra 6300 i 2008 til omkring 5000 i 2012, hvilket svarer til et fald på mere end 20 procent.
Nedgangen på 10.000 selvstændige erhvervsdrivende er et nettotal, som dækker over langt større bevægelser. Der er langt flere selvstændige end 10.000, som har lukket butikken under krisen, men altså ikke så mange, som har startet som selvstændig.
- Stadig færre selvstændige er et problem, hvis der skal skabes nye job. Erfaringerne viser nemlig, at det er i de nyetablerede små og mellemstore virksomheder, de fleste jobåbninger skabes og det største vækstpotentiale findes.
- Det er også et problem for produktiviteten, fordi nystartede virksomheder ofte introducerer nye metoder, mens gamle virksomheder måske kan have en tendens til at være blevet ineffektive, siger Bo Sandberg.
/ritzau/