Kristian Jensen i Afrika vil stoppe pirater og flygtninge

Skrevet af admin

22/02/2016

Mest læste i dag

Bekæmpelse af pirateri og varig fred står øverst på udenrigsminister Kristian Jensens (V) to do-liste, når han i denne uge gæster to afrikanske lande, der kendes for bortførelser, blodige angreb og militante ekstremister.

Danmark har en vigtig rolle at spille både i Nigeria og i Mali, mener ministeren.

I Afrikas største økonomi, Nigeria, som plages af islamisterne Boko Haram, eksporterer dansk søfart årligt for 1,75 milliarder kroner.

Danmark sender et økonomisk bidrag til at styrke overvågningen af farvandet ud for Nigeria. Ministeren skal åbne en ambassade og et konsulat i landet.

- Danske skibe flytter 40 procent af Nigerias eksport. Og 30 procent af importen. Det er en af grundene til, at vi går ind - ikke bare med samarbejde - men også med økonomisk støtte til piratbekæmpelse til hele Nigeria-bugten, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Ambassaden blev oprettet i 2014. Men af indenrigspolitiske årsager i landet åbnes den først nu.

Den danske repræsentation skal "signalere bedre og stærkere diplomatiske forbindelser og bedre og stærkere kommercielle forbindelser".

I Mali, som ministeren besøger i løbet af ugen, er målet at støtte den fredsproces, der skal forhindre væbnet konflikt og nye flygtningestrømme mod Europa.

- Mali er et utroligt vigtigt land i forhold til at sikre fred i hele Vestafrika. Bryder Mali sammen, risikerer vi en fornyet strøm af flygtninge og migranter mod Europa.

- Derfor har Danmark en stor interesse i at være til stede og aktiv i at sikre fred og stabilitet i Mali, siger Jensen.

Udenrigsministeren skal besøge de danske soldater i landet, og han vil med besøget vise støtte til den fredsaftale, der blev indgået sidste sommer.

Med aftalen skal der ske en decentralisering, så befolkningen i nord, der føler sig undertrykt, får mere selvstændighed.

- Det er vigtigt, at Danmark er med til at bidrage til det. Vi gør faktisk en forskel, for Danmark er pennefører på en stor del af EU's politik omkring Mali, mener Kristian Jensen.

Danmarks bidrag til FN-missionen i Mali er et militært transportfly, 30 soldater og en gruppe politibetjente.

/ritzau/