Kritikken hagler ned over Skat i sag om skattely: 'Det skriger til himlen'

Skrevet af admin

22/04/2015

Dagens topnyheder

Der er onsdag udtalt bred politisk kritik af Skat i den såkaldte Skattely-sag, viser beretning afgivet af Skatteudvalget.

Skattely-sagen drejer sig om, at Skatteministeriet i 2010 blev tilbudt oplysninger om flere end 300 danske skattely i Schweiz, men undlod at reagere på dem. De hemmelige bankkonti var i storbanken HSBC.

- Et flertal i udvalget (V, S, R og K) konstaterer, at kampen mod skattely har været en prioriteret indsats igennem en lang årrække.

- Flertallet mener, at det er uacceptabelt, når borgere og virksomheder unddrager sig at betale den skat, som Folketinget har vedtaget, står der i beretningen, mens udvalgets formand, Mads Rørvig (V), kalder Skats ageren i sagen for kæmpe sløseri.

- Det skriger til himlen, at Skat intet gjorde ved det, siger han til TV2 News.

Skat gjorde intet for at undersøge, om det store materiale rummede oplysninger om formuer, som danskere havde gemt af vejen for Skat, har en redegørelse fra Skat af sagen til skatteminister Benny Engelbrecht (S) tidligere vist.

- Danmark har gennem en lang årrække indtaget en meget aktiv rolle i kampen mod skattely. Flertallet finder det derfor kritisabelt, at det nu må konstateres, at Skat ved en fejl har tilsidesat den politiske aftale fra 2010 ved ikke som forudsat i den politiske aftale at have forelagt skatteministeren en sag om køb af bankoplysninger fra 2013.

- Når Folketinget indgår aftaler, må det forventes, at Folketingets beslutninger respekteres. På baggrund heraf finder udvalget således anledning til at kritisere Skat forikke at følge op på den politiske aftale fra 2010, står der i beretningen.

Skats redegørelse konstaterede også, at Skat siden 2008 har haft "et kendskab" til lækagen fra HSBC, men at "ingen i Skat har forholdt sig til databasens eventuelle betydning for danske skattemæssige relationer".

I onsdagens beretning står der endvidere, at skatteministeren har indskærpet en række ting til Skat, så Skat fremover blandt andet skal "efterspørge relevante informationer af egen drift, hvis der er grundlag for det".

/ritzau/