KRONOLOGI: Langvarigt historisk tovtrækkeri om Krim

Skrevet af admin

16/03/2014

Dagens topnyheder

* 1853-56: Krim-krigen

Storbritannien, Frankrig og det daværende tyrkiske Osmannerrige prøver at forhindre det russiske zarriges fremmarch omkring Sortehavet.

Den russiske sortehavsflåde har siden 1800-tallet haft hjemhavn i Sevastopol på Krim.

* 1921:

Krim bliver indlemmet i Sovjetunionen.

* 1944:

Under Anden Verdenskrig er der voldsomme kampe om det besatte Krim. I 1944 deporterer den sovjetrussiske leder, Josef Stalin, hele halvøens tatarbefolkning som straf for deres påståede samarbejde med nazisterne. Samtidig bosætter russere sig på Krim.

* 1954:

Den nye sovjetleder Nikita Khrusjtjov overdrager Krim til Ukraine.

* 1991:

Sovjetunionen går i opløsning, og Krim fortsætter med at være en del af Ukraine..

* 1992:

Krim får status som autonom republik i Ukraine.

* 2010:

Ukraine og Rusland forlænger aftalen om den russiske sortehavsflådes base i Sevastopol frem til 2024.

* 2013:

21. november: Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, dropper en stor handels- og associeringsaftale med EU til fordel for tættere økonomiske bånd til Rusland, hvilket udløser protester i Kijev.

* 2014:

22.-23. februar: Parlamentet i Kijev afsætter præsident Janukovitj efter blodige sammenstød med over 50 omkomne. Janukovitj flygter efterfølgende til Rusland.

Parlamentsformand Oleksandr Turtjynov indsættes som overgangspræsident frem mod et præsidentvalg 25. maj.

26.-27. februar: Rusland, der fortsat støtter Janukovitj, sætter de væbnede styrker i områder op til den ukrainske grænse i alarmberedskab, samtidig med at det kommer til sammenstød på Krim.

Tusinder af krimtatarer demonstrerer for, at halvøen skal forblive ukrainsk - prorussiske demonstranter kræver en tilnærmelse til Rusland.

Bevæbnede militser besætter det lokale parlament og regeringsbygninger i Krims hovedby, Simferopol. Lokalparlamentet afsætter den loyale regering og udskriver en folkeafstemning om halvøens fremtidige status.

28. februar: Den nye prorussiske premierminister på Krim, Sergej Aksjonov, udråber sig selv til øverstkommanderende for både politiet, hæren og sikkerhedstjenesten.

Han appellerer til Rusland om hjælp til at skabe ro på halvøen, hvor bevæbnede grupper kortvarigt besætter flere lufthavne.

Ukraine hævder, at russiske militærfly med 2000 soldater om bord er landet på Krim, hvor den ukrainske overgangspræsident taler om en militær invasion.

1. marts: Aksjonov fremrykker folkeafstemningen til 30. marts. Samtidig giver det russiske parlament præsident Vladimir Putin lov til at bruge militær magt på Krim, hvorefter den ukrainske hær sættes i alarmberedskab.

11. marts: Aksjonov erklærer, at Krim er uafhængig af Ukraine og fremrykker folkeafstemning, som nu handler om at tilslutte sig Rusland.

16. marts: Et stort flertal af de 1,5 millioner stemmeberettigede på Krim stemmer for en løsrivelse fra Ukraine. Rusland og Ukraine aftaler en våbenhvile på Krim, hvor der nu ifølge det ukrainske forsvarsministerium skal være indsat 22.000 russiske soldater.

Kilder: BBC, dpa og AFP

/ritzau/