Kunstigt lys hitter som kur mod vinterdepressioner

Omkring 5-10 procent af befolkningen lider af vinterdepression i den mørke del af året, hvor dagslyset er begrænset, og temperaturen er i bund.

Da mangel på dagslys menes at være hovedårsagen til vinterdepressioner, kan de fleste behandles relativt enkelt med lyslamper, og flere og flere ser ud til at vælge den løsning.

Det fortæller flere specialforhandlere af lyslamper, som Ritzau har været i kontakt med.

Hos Dansk Lysterapi i Viborg kan indehaver Henrik Sørensen fortælle, at salget af lyslamper er steget jævnt over de seneste mange år.

Men alene i 2014 forventer han, at virksomheden når en vækst på mindst 20 procent. Lysterapi er blevet mere anerkendt med tiden, vurderer han.

- Lægerne er i endnu højere grad begyndt at anbefale lamper. Det hører vi oftere fra kunder. Man ser også flere udtale sig om de gode effekter af lysterapi i medierne, siger han.

Samme tendens bekræftes hos virksomheden Lysterapi i Rødovre, der dog endnu ikke har de præcise salgstal for 2014.

- Efterspørgselen for lyslamper er stigende. Der er også kommet mange flere udbydere og forhandlere på landsplan, end vi har set tidligere, siger direktør Michael von der Recke.

Vinterdepressioner kendetegner sig ved, at man er trist, har mindre energi, sover mere og har en øget trang til søde sager.

Hos Praktiserende Lægers Organisation, PLO, har man ikke nogen tal for, i hvor høj grad de praktiserende læger anbefaler patienter at bruge lysterapi.

Formand Bruno Melgaard Jensen siger dog, at "lysterapi indgår som en del af snakken med de patienter, hvor mangel på lys opleves som problemet".

At flere vælger lyslamper, som kur mod vinterdepression, er dog meget logisk, vurderer Poul Videbech, speciallæge i psykiatri og professor på Aarhus Universitet.

Lysterapi er det bedste middel, da det typisk bare kræver, at man sidder foran lampen i en halv time i 7-14 dage.

- Med lysterapi bliver humør bedre, energi bedres, og man får lettere ved at holde sig vågen om dagen. Lysterapi virker rigtig godt på de fleste, og man slipper for bivirkninger. Det er meget enkelt, siger Poul Videbech.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip