Kurator: OWs danske skibe kan ikke beslaglægges

Skrevet af admin

13/11/2014

Dagens topnyheder

Udenlandske kreditorer i det krakkede OW Bunker vil beslaglægge OW Bunker-skibe og gøre såkaldte arrest i skibenes last af olie. Men ingen kreditorer kan beslaglægge OW Bunkers skibe under dansk flag. Efter dansk lov kommer udgifter til konkursboets opgørelse i første række.

Det siger kurator Pernille Bigaard fra advokatfirmaet Plesner.

- Det ville de ikke kunne efter danske regler, men mange af dem befinder sig jo i udlandet. Nogle er krav, der retter sig mod de udenlandske selskaber, afgøres det efter lovgivningen i det land, hvor skibet er, siger Pernille Bigaard til Ritzau.

En af kreditorerne, belgiske Wiljos, har omkring 10 millioner dollar til gode og vil beslaglægge 10-15 af de skibe, som OW Bunker opererer.

- Hvis det er foretaget i et datterselskab er det ikke sikkert, vi får indberetning om det med det samme, siger Pernille Bigaard.

Spørgsmål: Kan I risikere at skulle igennem et slagsmål om værdierne i de lande, hvor skibene sejler under?

- Principielt er der en risiko for det, men hvor aktuelt det er, ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, svarer Pernille Bigaard.

Ifølge datterselskabet OW Tankers opgørelse over skibe, råder rederiet over fem skibe under dansk flag. I alt ejer OW seks eller syv skibe. Ifølge skibsregistret har banker pant i dem.

Resten af skibene er lejet. Enten som bareboat, hvor det er skibet, der lejes, typisk på en langtidskontrakt, og hvor rederiet selv bemander det.

Ifølge OW Tankers hjemmeside opererer rederiet 29 skibe, men størstedelen af dem er på timecharter. Det vil sige, at skibene er lejet med besætning. Skibene sejler under flag som Panama, Tyrkiet, Tyskland, Holland, Malta og Singapore.

I øjeblikket bruger kuratorerne næsten alle kræfter på at sikre aktiver i konkursboet.

- Der er ikke kongens mønt. Bygningen, hvor OW Bunker holdt til i, er lejet, og der er ikke en eneste bil, vi kan sælge. Vores første prioritet er at skaffe penge til boet. Det er vi nødt til, siger Pernille Bigaard.

Sideløbende er kuratorerne, der udover Pernille Bigaard er advokat John Schmidt fra Gorrissen Federspiel, i kontakt med politiet. Og de er i gang med en uvildig undersøgelse af, hvem i ledelsen og bestyrelsen, der har vidst hvad og hvornår om de forhold, der førte til konkursen.

- Vi har brugt masser af kræfter på at sikre data, og vi har spejlet alt it for at have det tilgængeligt både for os selv og politiet, siger Pernille Bigaard.

/ritzau/