Lægeforeningen støtter receptpligt på smertestillende tabletter

Skrevet af John Meyer

24/01/2013

Dagens topnyheder

- Lægeforeningen støtter, at svage smertestillende lægemidler over en vis størrelse skal være receptpligtige. Sådan som det kendes fra de andre europæiske lande. Det siger Michael Dupont, der er formand for Lægeforeningens lægemiddel- og medicoudvalg.

Udmeldingen kommer efter, at Ugeskrift for Læger har beskrevet, hvordan syv danskere dagligt indlægges på et hospital på grund af forgiftning med smertemedicin. Mere end hver fjerde af disse er en ung pige mellem 12 og 20 år.

I Danmark sælges glas med 300 styk paracetamol og acetylsalicylsyre i håndkøb på apoteket. I Sverige og Tyskland eksempelvis er den maksimale størrelse kun 20 styk i håndkøb, mens englænderne tillader 32 styk i håndkøb.

- Jeg synes, at en receptpligt på de store pakker vil være en rigtig god ide, da det vil reducere forbruget. Jeg tror ikke på, at danskerne adskiller sig fra resten af europæerne, og her har man set, at forbruget falder, antallet af dødsfald og leverskader falder, antallet af forgiftninger falder, hvis man er skrappe på det her. Det hensyn må veje tungest, siger Michael Dupont.

Tror ikke på merudgifter
Ifølge Sundhedsministeriet vil receptpligt på store pakning føre til en merudgift for det offentlige og forbrugerne på et trecifret millionbeløb, hvis store pakninger kommer på recept.
Den beregning tvivler Michael Dupont på:

- Jeg ved godt, at de fleste i dag, køber Panodil i de store glas, men bliver de receptpligtige vil langt flere købe en pakke med kun 20 styk til lidt ondt i hovedet, siger han og fortsætter:
- Så jeg undrer mig over, hvis det regnestykke skulle holde vand, men jeg ved det jo ikke. Så må man også have set den stigning i de andre lande. Og der har det jo ikke afskrækket dem fra at indføre begræninger i pakningernes størrelse og gøre de helt store receptpligtige.