Læger frygter for retssikkerheden med ny lovpakke

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Skal man skærpe tilsynet med danske læger, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) lægger op til i en ny lovpakke, skal det gå hånd i hånd med lægernes retssikkerhed, understreger lægerne.

- Når man sænker barren for, hvad man interesserer sig for hos lægerne, så er der også behov for, at man på den anden side styrker retssikkerheden, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Især er Lægeforeningen opmærksom på, at ministeren vil gøre det muligt at sætte læger fra bestillingen, så længe Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger en sag mod lægerne.

Det, mener Lægeforeningen, kan være problematisk, når sagsbehandlingstiderne er så lange, som man eksempelvis så det i Sundhedsstyrelsen sidste år.

- Sundhedsstyrelsens tilsyn led af alvorligt lange sagsbehandlingstider, og det viste sig at være noget af problemet i sig selv, i forhold til de sager vi så i efteråret, siger Andreas Rudkjøbing.

Ifølge ham er det "useriøst", at det ikke fremgår af lovforslaget, om Styrelsen for Patientsikkerhed også får flere midler til at gennemføre de skærpede tilsyn, der vil gøre det muligt at indlede sager mod langt flere læger.

Samtidig påpeger Andreas Rudkjøbing, at det er problematisk, hvis læger fremover skal kunne fratages deres autorisation i Danmark, hvis udenlandske myndigheder har frataget dem autorisationen.

Det er nemlig langt fra ens for landene, hvad der skal til, før man nægter læger at praktisere.

- I tilfældet Norge har man en autorisationslov, der muliggør, at man fratager læger autorisation, hvis de bryder færdselsloven, siger Andreas Rudkjøbing som eksempel.

En af skandalesagerne fra efteråret handlede netop om en dansk psykiater, der fik frataget sin autorisation i Norge.

Her var begrundelsen dog langt mere alvorlig, da det var kommet frem, at han havde misbrugt sin stilling til at opnå sex med en patient.

Han flyttede senere til Danmark og blev ansat i Region Midtjylland, hvor han nåede at være ansat i ti måneder, inden Sundhedsstyrelsen greb ind.

/ritzau/