Landbruget lukker for besøg i svinebesætninger

Skrevet af admin

29/08/2014

Dagens topnyheder

Organisationen Landbrug og Fødevarer lukker midlertidigt for besøg i landets svinestalde.

Det sker som konsekvens af, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) onsdag meldte ud, at det er slut med at modtage skoleklasser og andre besøgende på landbrug, hvor der er påvist smitte med MRSA-bakterien, der er immun overfor almindelig penicillin.

- Efter ministerens udmelding har vi taget skridtet fuldt ud og lukket for besøg i alle svinestalde. Lukningen er midlertidig indtil der foreligger en ny risikovurdering, siger kommunikationsdirektør i landbrug og Fødevarer Leif Nielsen til Ritzau.

Kommunikationsdirektøren oplyser, at det er Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, der i samarbejde udarbejder den nye risikovurdering.

- Myndighederne vil screene omkring 200 svinebesætninger for at få et overblik over, hvor udbredt MRSA kan være i besætningerne. Myndighederne har meldt ud, at de regner med, at det kan være i halvdelen af besætningerne, siger Leif Nielsen.

Den midlertidige totale lukning af svinebesætninger vil gå ud over landbrugets Åbent Landbrug-dag den 21. september, men der vil være mange andre landbrug med dyr, der byder interesserede indenfor - bare ikke i svinestalde.

- Det betyder ikke, at man ikke kan besøge en gård og se andre dyr. Det bliver bare ikke en gård med grise. Det skal være en glad begivenhed at tage på gårdbesøg, og gæsterne skal ikke gå og frygte at blive smittet med en multiresistent bakterie, siger Leif Nielsen.

Der er i følge Leif Nielsen omkring 4000 erhvervsmæssige svinefarme i Danmark.

På Landbrug og Fødevares hjemmeside lf.dk kan interesserede få et overblik over, hvor mange gårde, der er åbne for besøg den 21. september.

MRSA stafylokokker-bakterier er modstandsdygtige over for almindelig penicillin. Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter kun sjældent fra menneske til menneske.

/ritzau/