Landsret nægter at erklære Syrienkriger for død

Det offentlige Danmark nægter at erklære den tidligere Guantanamo-fange og Syrienkriger, Slimane Hadj Abderrahmane, for død. Det sker selvom familie og venner siden februar 2013 betragter et dødsfald i Syrien nær Homs som en kendsgerning.

Den angiveligt efterladte enke tabte mandag en såkaldt dødsformodningssag i Østre Landsret, som ikke mener, at der "foreligger en særdeles høj grad af sandsynlighed for, Slimane Hadj Abderrahmane er død", selvom facebooksider hylder ham som martyr.

- Landsretten finder det ikke godtgjort, at Slimane Hadj Abderrahmane har været i livsfare i lovens forstand på det tidspunkt, hvor han sidst vides at have været i live, skriver landsretten.

- Den omstændighed, at Slimane Hadj Abderrahmane antageligt befandt sig i Syrien, og havde oplyst, at han agtede at deltage i kamphandlingerne, findes ikke tilstrækkeligt i denne henseende, står der i kendelsen, som stadfæster afgørelsen i byretten.

Når en person er forsvundet kan der ifølge loven normalt udstedes en dødsformodningsdom efter fem år. Men har personen været i livsfare kan det ske allerede efter seks måneder.

Det kan være svært at få oplysninger om danskernes skæbne i det krigsplagede Syrien, og den manglende dødserklæring kan have økonomiske konsekvenser i form af dødsbo og de efterladtes ret til offentlige ydelser.

PET vurderer, at mindst 100 personer er rejst til Syrien for at deltage i konflikten, og mindst 15 personer fra Danmark er blevet dræbt i kampene.

Fristen for dødsformodningsdomme har tidligere været 10 år, men efter tsunamien i Sydøstasien i december 2004, hvor det var svært at identificere de omkomne, ændrede regeringen loven.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har dog ingen intentioner om at gøre det samme i forbindelse med Syrienkrigerne.

- Jeg har stor medfølelse for de forældre, som er i en svær situation, og jeg vil gerne understrege, at man skal holde sig fra at drage i krig i Syrien.

- Men jeg har ingen planer om at ændre reglerne. Adgangen til dødsformodningsdomme er og skal være snæver, skrev ministeren i en mail forleden til Politiken.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip