Landsret skal se på mulig erstatning til Godhavnsdreng

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

En tidligere beboer på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje får nu lov til at få sin sag prøvet ved landsretten. Det oplyser Procesbevillingsnævnet.

Det bliver Østre Landsret, der skal afgøre, om Socialministeriet skal betale erstatning for de overgreb, han som barn i 1960'erne var udsat for, mens han var anbragt på hjemmet.

Østre Landsret skal tage stilling til, om Socialministeriet skal anerkende, at den i dag 67-årige Poul Erik Rasmussen blev udsat for grusom og umenneskelig behandling, da han fra 1962-1964 boede på hjemmet.

Tidligere har Københavns Byret frifundet Socialministeriet. Byretten mente, at Poul Erik Rasmussens krav om godtgørelse for tort var forældet.

Østre Landsret har tidligere afvist, at den kunne tage stilling til sagen uden en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.

Og det er altså den tilladelse, der nu foreligger, så Poul Erik Rasmussen kan få prøvet byrettens afgørelse ved Østre Landsret.

I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene havde været udsat for en række overgreb, herunder seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

Poul Erik Rasmussen kræver 10.001 kroner af Social- og Indenrigsministeriet.

Med grønt lys fra Procesbevillingsnævnet kommer landsretten for alvor til at beskæftige sig med de forhold, som de anbragte børn levede under på hjemmet.

En række tidligere beboere har fortalt, hvordan de blev udsat for fysisk vold, seksuelle overgreb og ydmygelser, uden at nogen voksne greb ind.

Hvis et barn for eksempel havde tisset i sengen, fik en lærer de andre drenge til at uddele "godhavnsbank" til synderen, har Poul Erik Rasmussen fortalt.

Flere politikere har været optaget af godhavnsdrengenes skæbne.

I Folketinget fremsatte Socialdemokraterne i fredags et beslutningsforslag, der skal sikre en officiel undskyldning til tidligere børnehjemsbørn, anbragte i åndssvageforsorgen, tvangsadopterede grønlændere og andre, som den danske stat har begået overgreb mod.

/ritzau/