Lange åbningstider skubber kassedamer ud i kulden

Et stigende antal butiksansatte kan ikke leve af deres job. Efter at den nye lukkelov blev indført, har supermarkederne skruet op for andelen af unge deltidsansatte, som gør det muligt at holde længe åbent for de samme lønkroner, skriver Avisen.dk.

Nu kræver HK Handel særregler for deltidsansatte skrevet ind i den nye overenskomst, som ventes afgjort om kort tid.

Fagforbundet frygter, at butiksområdet udvikler sig til en discount-branche, hvor uddannede salgsassistenter fortrænges af fritidsjobbere eller må arbejde i flere job for at betale regningerne.

- Det voksende antal af deltidsansatte er et stort problem. Det er et af de meget vigtige emner for os. Vi vil gerne have, at det at være ansat i en butik stadig er noget, man kan leve af, siger Per Tønnesen, formand i HK Handel, til Avisen.dk.

Fra 2003 til 2012 er over 13.200 fuldtidsjob på butiksområdet forsvundet, mens der er skabt 34.700 flere job på deltid. Det viser beregninger fra HK Handel.

Det er første gang, at overenskomsten for butiksansatte skal fornyes, siden et politisk flertal afskaffede lukkeloven.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet har de lange åbningstider skubbet endnu flere fuldtidsansatte ud i kulden.

- Der er en anderledes situation efter liberaliseringen af lukkeloven. Mange forretninger dækker de lange åbningstider ind med fleksible og ofte unge løsjobbere, og det sætter helt klart det uddannede personale under hårdt pres, siger han til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip