Venskab mellem nationer bygger på tillid, ikke hemmelige mikrofoner og skjulte hensigter. I disse tider kan man i den grad godt stille spørgsmålstegn ved tilliden mellem landene.
Derfor skaber en ny amerikansk mediehistorie uro i det diplomatiske maskinrum, hvor Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nu kræver svar fra en af landets tætteste allierede.
Det skriver Ekstra Bladet
En artikel i Wall Street Journal har pustet til gløderne, efter den hævder, at USA planlægger at intensivere sin efterretningsaktivitet rettet mod Grønland.
Oplysningerne skulle komme fra anonyme kilder med indsigt i sagen, og de bliver ikke i tilstrækkelig grad afvist af de amerikanske embedsmænd, der udtaler sig, noget der vækker bekymring i København.
"Det bekymrer mig meget, for vi spionerer ikke mellem venner," siger Lars Løkke Rasmussen, der ankommer til udenrigsministermøde i Warszawa med sagen på sinde.
Ministeren lægger ikke fingrene imellem og erklærer, at Danmark nu indkalder den fungerende amerikanske ambassadør for at få klarhed over anklagerne og samtidig understrege den danske holdning.
Dette er særligt alarmerende
Særligt alarmerende er antydningen af, at amerikansk efterretningstjeneste vil undersøge, om der kan opstå interne spændinger, som kan udnyttes.
"Det er meget bekymrende, hvis man har den tilgang, at man nu skal indhente efterretninger i Danmark og i Grønland øjensynligt med det formål at se, om der er kiler, der kan drives ind," udtaler udenrigsministeren.
Grønland har tidligere været genstand for amerikansk interesse, ikke mindst under præsident Donald Trump, der åbenlyst udtrykte ønske om at købe øen.
Det har ført til både politisk opmærksomhed og højt profilerede besøg.
Nu kan relationen mellem Danmark og USA igen stå over for en prøve, hvor diplomati og åbenhed skal sættes op mod efterretninger og skjulte dagsordener.