Lastbiler fra Forsvaret endte i diktaturstater

Skrevet af admin

16/04/2016

Mest læste i dag

Forsvaret har i mange år tjent flere hundrede millioner kroner på at sælge brugte kampvogne, lastbiler og andet udstyr til private og professionelle købere.

Men det er ikke alt udstyret, der er endt hos fredelige regeringer eller uskyldige erhvervs­drivende.

Det skriver Berlingske, der har gennemgået FN-dokumenter og salgsmateriale fra Forsvaret.

Ifølge avisen er mindst 12 af Forsvarets aflagte lastbiler havnet hos militæret i Eritrea, som er kendt for at have et brutalt diktatur.

Desuden er landet notorisk kendt for udøvelse af tortur, og landet har været under anklage for at bevæbne den militante gruppe al-Shabaab i Somalia.

Berlingske skriver, at ifølge FN er handlen et brud på våben­embargoen mod Eritrea, der blandt andet betyder, at man ikke må forsyne styrets militær med våben eller udstyr, der kan bruges til militære formål.

Ifølge Henrik Ø. Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet, er sagen meget alvorlig.

- Hvis et land først er blevet ramt af sådan en embargo, har man haft fingrene grundigt nede i kagedåsen på en meget dårlig måde, siger han til Berlingske og fortsætter:

- Hvis de regimer så alligevel er i stand til at skaffe sig militært udstyr - eller i dette tilfælde lastbiler - så kan de opretholde evnen til at gøre de dårlige ting, vi ikke vil have, de gør.

Avisen skriver, at det danske forsvar ikke er mistænkt for at have brudt våbenembargoen. Derimod er det to norske mellemmænd, som ifølge FN og den norske efterretningstjeneste, har brudt embargoen.

Enhedslisten vil have forsvarsminister Peter Christensen (V) i samråd om sagen. Socialdemokraterne og De Radikale efterlyser en klar politik om, hvem der sælges udstyr til.

/ritzau/