Lektor om atomaftale: Stor sejr for Obamas principper

Skrevet af admin

03/04/2015

Mest læste i dag

Med den rammeaftale for en endelig atomaftale, der blev indgået torsdag aften, er der tale om en stor udenrigspolitisk sejr, men aftalen har også et langsigtet perspektiv for USA og situationen i Mellemøsten.

Det siger lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen, efter at Iran blev enig med de fem faste lande af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland og EU. De såkaldte P5+1-lande.

Særligt USA's præsident, Barack Obama, kan glæde sig over sejren.

- Det er en stor udenrigspolitisk sejr, men også en sejr for de udenrigspolitiske principper, som Obama er valgt på og har holdt på. Hans kritikere har sagt, at Mellemøsten var et stort kaos, og at præsidenten var tøvende med brugen af militær magt.

- Han har holdt fast på, at brugen af økonomiske sanktioner kunne være et mere effektivt middel. Det er en sejr for den idé, at man med sanktioner kan opnå, hvad man ikke kan opnå ved at bombe iranske reaktorer, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Hvis den endelige aftale underskrives af parterne med udgangen af juni, hvor der er deadline, så åbner det nye muligheder for en mere konstruktiv dialog med Iran.

- Der er et langsigtet perspektiv, som går ud over atomaftalen. Det åbner nye muligheder, hvis man får trukket iranerne ind som mere konstruktiv partner og ikke en paria, der sponsorerer Hizbollah, Hamas og andre, siger han.

Han hæfter sig særligt ved, at aftalen er bedre end forventet, og at EU og Kina er med i aftalerne om fortsatte sanktioner, hvis ikke Iran makke ret.

Republikanerne har forsøgt at undergrave Obamas strategi. Republikanerne i Senatet sendte således et brev til Irans leder for at advare mod at indgå en aftale, da den kun vil holde, så længe Obama er præsident.

Kongressen har det, man i folkemunde kalder "power of the purse" og kan i princippet vedtage lovgivning, der opretholder de amerikanske sanktioner på trods af, at der er indgået en aftale, som fjerner sanktionerne, hvis Iran nedtrapper atomprogrammet.

Det ville gøre aftalen mindre gunstig for Iran, men USA's sanktioner er relativt små i forhold til EU's, Ruslands og Kinas, som ventes at ophæve deres sanktioner.

Ifølge meningsmålinger støtter et markant flertal af amerikanerne aftalen.

/ritzau/