Lektor: Russisk-ukrainsk gasaftale fastfryser konflikten

Der er positive elementer i den aftale, som EU og Ukraine torsdag aften indgik med Rusland om gasleverancer til vinter. Men det er ikke et varsel om, at den ukrainske konflikt kan afblæses - det er nærmere med til fastfryse den militære situation.

Det vurderer lektor på Forsvarsakademiet Claus Mathiesen, der er tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

- Det bliver meget hurtigt den 31. marts, konstaterer han med henvisning til aftalens udløb.

Rusland har siden i sommer haft lukket for gasleverancerne til Ukraine.

Det positive er, at der kommer varme i de ukrainske hjem til vinter, og de ukrainske virksomheder kan køre videre. Men det betyder også, at bekymringer navnlig i det sydlige Europa for, at man her vil mangle gas til vinter, er væk.

- Jeg tror ikke, det er en uvæsentlig faktor, siger han.

Ukraines statskasse er tom, og landet er forpligtet til at betale forud for de russiske gasleverancer, "så jeg formoder, at EU har hjulpet Ukraine med at finde pengene" til at betale de cirka 18 milliarder kroner, som Rusland mener Ukraine skylder for tidligere gasleverancer.

- Implicit i aftalen er efter min vurdering, at situationen i Østukraine skal vi ikke røre ved. Det fastfryser konflikten i Østukraine og er en stiltiende anerkendelse af, at området de facto ikke er under Ukraines kontrol, siger han.

Claus Mathiesen er ikke i tvivl om, at aftalen er i russernes interesse. De har gas og vil gerne sælge den. Men der følger mere med.

- Russerne sidder med en fornemmelse af, at man har fået en platform i det østlige Ukraine, vurderer Ukraine-kenderen.

Det vil underbygges af det valg, som de prorussiske oprørere holder i weekenden i oprørsprovinserne Lugansk og Donetsk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip