Levetiden er forlænget med seks år siden 1990

Skrevet af admin

18/12/2014

Dagens topnyheder

Den forventede levetid for klodens befolkning er øget med cirka seks år siden 1990. I velstående lande - som for eksempel de nordiske - skyldes stigningen blandt andet, at færre dør af hjerte-kar-sygdomme og kræft.

I fattigere lande er det især et fald i børnedødeligheden, som hiver den gennemsnitlige levealder op.

Piger, der kom til verden i 2013, kan regne med at leve 6,6 år længere end piger født i 1990. Drengene må nøjes med 5,8 år. Det viser projektet Global Burden of Disease. Resultaterne fra undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

Visse lande stikker mere ud end andre. I eksempelvis Rwanda, Etiopien, Nepal, Niger, Maldiverne, Østtimor og Iran er den forventede gennemsnitlige livslængde øget med mere end 12 år.

Men ikke alt er rosenrødt. Forekomsten af sygdomme som leverkræft på grund af hepatitis C og kroniske nyrelidelser er blevet hyppigere siden 1990.

- Det er glædeligt, at den forventede livslængde er øget i verden, men vi skal være klar over, at der er store regionale forskelle. For eksempel er fremgangen i Afrika syd for Sahara små, siger Lars Barregård, professor ved det svenske Sahlgrenska Akademi, der har bidraget med data til studiet.

/ritzau/TT