Libysk kilde: IS smugler krigere til Europa på migrantbåde

Islamisk Stat (IS) benytter sig af menneskesmuglere til at få krigere ind i Europa via både i Middelhavet, siger en libysk regeringsrådgiver til BBC.

Rådgiveren Abdul Basit Haroun fortæller, at menneskesmuglere gemmer folk fra den militante bevægelse på både, der er proppet med migranter.

Han baserer påstanden på samtaler med bådejere i dele af Nordafrika, der er under militantes kontrol.

Ifølge Abdul Basit Haroun lader IS menneskesmuglerne fortsætte deres foretagende mod at få halvdelen af deres indtægter.

I et interview med BBC Radio 5 siger rådgiveren, at IS bruger bådene "til de personer, de gerne vil have til Europa, da europæisk politi ikke ved, hvem der er fra IS, og hvem der er en normal flygtning".

Han tilføjer, at personerne står "100 procent" bag Islamisk Stat og angiveligt ikke frygter den ellers farefulde rejse over Middelhavet i ofte synkefærdige både. Samtidig antyder Haroun, at IS er ved at planlægge fremtidige angreb i Europa.

Tidligere i år sagde EU's grænseagentur Frontex ifølge BBC, at det var "muligt", at udenlandske krigere benyttede sig af utraditionelle ruter til Europa.

Store dele af Libyen er præget af lovløshed, efter at den mangeårige leder Muammar Gaddafi blev afsat for fire år siden.

FN estimerer, at 60.000 personer har forsøgt at komme til Europa via Middelhavet i år.

Flere end 1800 personer frygtes at have mistet livet i forsøget på at nå europæisk fastland i løbet af 2015.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip