Lidegaard fastholder: EU kan presses til Israel-sanktioner

Israels fortsatte udvidelser af bosættelser på Vestbredden, hvilket længe har stået i vejen for en tostatsløsning med palæstinenserne, kan tvinge EU ud i sanktioner mod Israel.

Den analyse fastholder udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sidste uge satte en tyk streg under, at Danmark ikke kommer til at indføre sanktioner mod Israel.

- Det, jeg har sagt, og den analyse er uforandret, er, at hvis ikke det forhandlingsforløb, som vi går ind i nu over de kommende måneder, skaber udsigt til en tostatsløsning, og hvis bosættelsespolitikken eskalerer fortsat, så er min analyse, at EU vil blive tvunget ind i en mere aktiv rolle, og det vil også gælde handelsrelationerne, siger Lidegaard.

- Men det er ikke det samme, som at vi vil indføre et boykot eller noget i den stil.

Udenrigsministeren slår fast, at der på nuværende tidspunkt ikke er sådanne planer.

- Der er mig bekendt ikke i dag nogen lande, heller ikke Danmark eller den danske regering, som overvejer sanktioner.

Martin Lidegaard åbnede debatten i et interview med Jylland-Posten mandag i sidste uge, hvilket affødte skarp kritik fra stort set alle partier i Folketinget - også Lidegaards eget parti Radikale Venstre.

EU har allerede indført sanktioner rettet mod israelske bosættere.

I fjor udsendte EU-Kommissionen nye retningslinjer, der betyder, at organisationer og virksomheder, der arbejder for Israel på Vestbredden og i Østjerusalem, fra i år ikke længere er berettiget til EU-tilskud eller lån.

SPØRGSMÅL: Føler du dig misforstået omkring din udmelding?

- Det ved jeg ikke. Nogen gange vil folk også misforstå. Sådan er politik også, siger Martin Lidegaard.

Pointen med eventuelt at ændre handelsrelationerne med Israel skulle være at skubbe israelerne i retning af en politisk løsning med palæstinenserne.

- Jeg oplever, at der er en grundlæggende kritik af bosættelserne på Vestbredden, og så er der en stor nervøsitet for, at tostatsløsningen fortoner sig i det fjerne. Det fremgår også af de rådskonklusioner, som er blevet vedtaget over de sidste par omgange.

- Det handler ikke nødvendigvis om at lave sanktioner a la Ukraine, men det kan være, at man fortsætter det spor, man allerede er påbegyndt, nemlig at man kigger på de virksomheder, der handler med bosættelserne, siger Lidegaard.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip