Lidegaard: Vi har et djævelsk dilemma i Middelhavet

Skrevet af admin

20/04/2015

Dagens topnyheder

Danmark er klar til at yde sin del for at sikre en bedre håndtering af de komplekse problemer med migranter i Middelhavet. Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mandag formiddag på vej ind til EU-udenrigsministermøde i Luxembourg.

- Det her er et djævelsk dilemma. Jo flere flygtninge vi får reddet, jo flere sætter menneskesmuglere om bord på plimsollere og joller og tømmerflåder.

- Det er så svær en balance, at vi skal jo ikke skal komme i en situation, hvor vi får sendt endnu flere flygtninge på havet, som vi så ikke kan redde. Samtidig bliver vi nødt til at gøre en større indsats for at redde dem, der er, siger Lidegaard.

Derfor melder ministeren sig klar til at overveje, hvordan Danmark kan bidrage.

Men han vil forud for mødet ikke komme nærmere ind på, om Danmark for eksempel skal bidrage konkret til grænsebevogtningen Triton i Middelhavet, eller om det kunne være en idé at genoptage en mere aktiv eftersøgnings- og redningsoperation.

- Uanset hvad vi kommer frem til, skal det være en fælles EU-plan. Danmark er klar til også at yde sin del. Men vi skal have diskuteret med resten af EU, hvordan vi gør det bedst.

- Derfor kan jeg ikke svare på det spørgsmål her og nu. Jeg håber, at jeg kan svare lidt mere præcist senere på dagen, siger Lidegaard.

Udenrigsministrene er til deres ordinære månedlige møde, der allerede inden weekendens kæntring i Middelhavet havde forudset en drøftelse af, hvordan EU kan støtte det altdominerende udskibningsland, Libyen, når der måtte komme en national samlingsregering.

Efter at måske så mange som 900 migranter natten til søndag mistede livet ved kæntringen syd for den italienske ø Lampedusa er også justits- og indenrigsministrene inviteret med til møde mandag eftermiddag.

Her repræsenterer Lidegaard også Danmark, da justitsminister Mette Frederiksen (S) ikke har mulighed for at deltage.

Udenrigsministeren beskriver en meget kompleks situation, der både handler om lande i krig og økonomisk armod, Europas behov for arbejdskraft, ansvar for menneskeliv og følsomme indenrigspolitiske debatter i EU-lande, der snart skal have parlamentsvalg.

- Der er ikke ét enkelt svar på den meget voldsomme udfordring, vi står med her. Det er en historisk flygtningesituation. Jeg tror aldrig, presset på Europas grænser har været større.

- Det er et stort tema det her. Vi bliver ikke færdige med det i dag. Men forhåbentlig kommer vi et skridt videre, siger Lidegaard.

/ritzau/