Danmark står bag USA, selvom vi ikke selv deltog i aktionen natten til tirsdag rettet mod de militante jihadister i Islamisk Stat (IS) i Syrien.
Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at USA med støtte fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar udførte en række luftangreb, der angiveligt har kostet over 100 mennesker livet.
- Danmark bakker op om de militæraktioner, der er foregået i nat. Dels foregår de jo på baggrund af Iraks anmodning om at forsvare sig selv. Og dels er det en koalition med deltagelse af fem arabiske lande.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bakker op om det ansvar, som amerikanerne har påtaget sig, og hun er som Lidegaard tilfreds med, at aktionen blev gennemført i en koalition.
- Det er vigtigt for den danske regering, at der er tale om en bred koalition, og at det her ikke bliver til en kamp mellem Vesten og Islam, men en fælles kamp mod IS, siger hun.
Islamisk Stat har udråbt et kalifat i dele af Syrien og det nordlige Irak, og Danmark deltager i kampen mod islamisterne med et transportfly som en del af en bred koalition med cirka 40 lande.
Ifølge Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet, er angrebet et klart brud på folkeretten, da det er foregået på syrisk territorium og ikke i Irak, der ellers specifikt har bedt omverdenen om hjælp.
Martin Lidegaard understreger, at Danmark ikke aktivt har deltaget i angrebet.
- Jeg forstår, at der er forskellige tolkninger af det (om det er et brud på folkeretten, red.). Men de finere detaljer er jeg ikke inde i.
- Jeg går ud fra, at der er lavet en grundig vurdering af det fra USA's side. Den støtte, jeg giver, er af politisk karakter, siger Martin Lidegaard.
Det danske militærfly bruges primært til at transportere våben, mandskab og forsyninger til lokale styrker i Irak.
Martin Lidegaard tror desuden ikke, at terrortruslen mod Danmark er blevet større på det seneste, selvom Islamisk Stat nævner Danmark i den seneste video fra oprørsbevægelsen.
/ritzau/