Lige før jul: Statens Serum Institut med ny udmelding

Skrevet af Julie Møller

23/12/2020
Foto: Falck
Foto: Falck
Der er ny udmelding fra Statens Serum Institut.

Dagens topnyheder

Lad os starte med den gode nyhed først: Smittekurven i Danmark er knækket.

Det fortæller Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI), til TV 2. De seneste smittetal fra SSI viser, at antallet af smittede med coronavirus i Danmark er faldet. Det skyldes de øgede restriktioner, der blev indført den 7. december, forklarer Henrik Ullum.

“Der er jo en forsinkelse fra restriktioner træder i kraft, til at tallene falder, og det ser vi her. Og vi kan se, at danskerne har taget godt imod de nye restriktioner, og at de har fået os til at ændre adfærd.”

Vigtigt tal falder

Udover den knækkede smittekurve, så skrev Magnus Heunicke på Twitter i går, at kontakttallet er faldet. Om en epidemi vokser eller aftager i befolkningen, afhænger af om kontakttallet er over eller under 1. Derfor er det en god nyhed, at kontakttallet er faldet til 0,9 fra 1,2, og det slår sundhedsministeren fast i sit tweet. 

“SSI har udregnet det seneste kontakttal til at være 0,9. Det vil sige, at smitten begynder at aftage nu. Tiltagene og alle i samfundets indsats ser ud til at virke, men niveauet af smitte er stadig højt. Derfor hjælp os med at holde fast nu.”

Der er ikke styr på epidemien

Men de gode nyheder betyder ikke, at der er styr på epidemien og danskerne kan smide mundbindet, begynde at kramme kollegaer igen og slække på restriktionerne. Det understreger Henrik Ullum. For sundhedsvæsenet er presset af et stigende antal indlagte coronaramte patienter.

“Det, der er udfordringen, er, at der går noget tid, før man bliver rigtig syg. Vi forventer, at når selve smittekurven knækker, så vil kurven over indlagte også knække. Men vi venter stadig på det,” forklarer han til TV 2.