LIGE NU: Kontakttallet er steget

Skrevet af Julie Møller

13/10/2020
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Statens Serum Institut har opdateret med de seneste smittetal.

Dagens topnyheder

De nye smittetal viser, at der er 290 nye corona-tilfælde i Danmark det seneste døgn. 

Der er 21 nye indlæggelser, og det betyder, at der er 103 indlagte. 19 på intensiv og 14 i respirator. 

Der er 3 døde siden i går, så det samlede antal døde med virusset er nu 674, oplyser Statens Serum Institut.

Kontakttallet er steget

På Twitter skriver Sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke:

“Serum Instituttets seneste kontakttal er beregnet til 1,0. Antallet af bekræftede tilfælde har således i den seneste periode været stabilt. Rundt om i Europa stiger smitten, så lad os holde fast i den stabile udvikling i Danmark – vi ved, hvor hurtigt smitten kan stige.”

Ved seneste opgørelse var kontakttallet 0,8.

Her er myndighederne ikke vilde med mundbind

De stigende smittetal har blandt andet været medvirkende til, at mundbind af blevet en del af mange danskeres hverdag. Den 22. August blev der indført et landsdækkende påbud om brug af mundbind i offentlig transport, mens det den 19. september også blev et krav at være iført et mundbind, når man står op på restauranter, caféer og barer.

Men det er ikke alle myndigheder, der er vilde med ideen om mundbind. I går kunne vi fortælle om, hvordan man i Norge ser anderledes på det. Her er det kun et krav at bære mundbind i kollektiv transport, hvis ikke det er muligt at holde en meters afstand.

I det norske Folkehelseinstitut (FHI), som er den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, ønsker man ikke, at der skal indføres et decideret påbud om mundbind.

I et intern notat, som det norske Dagbladet har fået indsigt i, raråder Norges Folkehelseinstitut et decideret påbud om mundbind. FHI er skeptiske over for brugen af mundbind, og derfor mener de også, at det bør være en anbefaling og ikke et påbud.