Tonen og reaktionen over for Rusland bliver omdrejningspunktet for debatten på det hasteindkaldte EU-topmøde om Ukraine, der gik i gang i Bruxelles torsdag kort før middag.
Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, er skarpest i mælet ved ankomsten til mødet.
- Europa fatter stadig ikke, hvad der foregår. Vi må forstå, at Rusland er farlig, siger Grybauskaite og advarer om, at Rusland er i gang med at gentegne efterkrigstidens grænser.
- Det er det signal, Rusland sender os, og vi er nødt til at forstå det rigtigt og handle øjeblikkeligt.
- For efter Ukraine kommer Moldova, og derefter bliver det et andet land. Vi har at gøre med en åben og brutal aggression, siger Grybauskaite og advarer om, at Rusland er "uforudsigelig".
Flere af EU-lederne udtaler sig ved ankomsten til mødet også om, hvorvidt EU skal indføre økonomiske sanktioner mod Rusland i tillæg til de bredere politiske sanktioner, der blev åbnet for ved udenrigsministermødet i mandags.
Tyskland har i pressen fremstået som tøvende med baggrund i, at en meget stor andel af Tysklands olie og gas kommer fra Rusland. Men forbundskansler Angela Merkel holder døren åben:
- Det kan ikke være business as usual. Hvis der ikke finder diplomatiske samtaler sted, (...) må vi også tale om sanktioner på forskellig vis.
- Om de skal træde i kraft eller ej må afhænge af, hvor langt de diplomatiske bestræbelser når, siger Merkel, som kort før topmødet igen talte i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin.
Den franske præsident, François Hollande, lyder umiddelbart mere skeptisk.
- Vi må lægge det stærkest mulige pres på Rusland for at få nedtrappet spændingerne. Og som led i det pres er der selvfølgelig i sidste ende muligheden for sanktioner.
- Men hvad er målet med presset? Hvad er det, vi prøver at opnå? Vi ønsker ikke at optrappe situationen igen. Vi ønsker tværtimod at åbne døren for dialog, siger Hollande.
Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), skelner også klart mellem politiske og økonomiske sanktioner. Politiske sanktioner vil "sende et meget klart signal" til Rusland. Men hun tøver over for Venstres opfordring til økonomiske sanktioner.
- Sanktioner er et meget vidtgående skridt, som vi normalt kun bruger som sidste udvej. Vi står i en situation nu, hvor vi skal holde hovedet koldt, siger Thorning og betoner, at det lige nu handler om at finde en politisk løsning.
/ritzau/