LO: Enighed i EU om kamp mod social dumping er vigtig

admin

10 år siden

|

05/03/2014

Dagens topnyheder

- Det er ikke så dårligt!

Sådan lyder karakteren fra LO til det kompromis i kampen mod social dumping, som de 28 medlemslande i EU godkendte onsdag.

- Det er den første hurdle, vi har overstået. Og kompromisset holdt. Vi har ved Gud ventet så længe, at det næsten ikke var til at holde ud, siger Marie-Louise Knuppert, der er international sekretær i LO.

Det er de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles, der har godkendt det kompromis, deres forhandlere fra det græske EU-formandskab i sidste uge indgik med forhandlere fra Europaparlamentet om et håndhævelsesdirektiv til det allerede eksisterende udstationeringsdirektiv.

De nye regler skal øge medlemslandenes muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere, der er udstationeret fra andre EU-lande.

Det sker ved at sikre, at listerne over de tilladte kontrolmekanismer er åbne for fremtidige tilføjelser i stedet for at være låst på det, man har skrevet ind i selve direktivet.

Og der åbnes for muligheden for kædeansvar i byggebranchen.

Samtidig vil det danske RUT-register (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere) blive bevaret. Det sikrer, at hovedentreprenører bliver fri for ansvar, hvis de sikrer sig, at underentreprenøren er registreret i RUT.

- Vi er yderst tilfredse med, at de åbne lister stadig står der. Det har været vores bekymring, at vi pludselig ikke kunne have RUT-registret mere. Samtidig har vi også mulighed for at kontrollere mere, hvis vi ønsker det, siger Marie-Louise Knuppert.

Hos LO er det især enigheden, man hæfter sig ved. Og at man har fået et direktiv igennem EU-systemet.

- For det har været svært. Der har været en øst/vest-diskussion om, hvad det her egentlig handler om. Nu ligger der noget enighed - og det kan vi bygge ovenpå, siger hun.

- Første skridt på vejen er taget. Vi ved alle sammen, hvor svært det er at tage det første skridt og nå til enighed mellem 28 lande. Det er ikke fordi, jeg holder armene op i vejret - men næsten, lyder det Marie-Louise Knuppert.

Aftalen ventes formelt godkendt i EU-Parlamentet til april.

/ritzau/