Løkke: EU får meget svært ved at lave nyt asylsystem

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Det vil være meget svært at finde opbakning til et nyt asylkvotesystem i EU, spår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag efter et møde i Folketingets Europaudvalg.

Onsdag præsenterer EU-Kommissionen et udspil til reformer, som indeholder et nyt fordelingssystem af asylansøgere. Men ifølge statsministeren bliver det altså noget af en kamp at finde opbakning blandt medlemslandene.

- Vi er ikke tilhængere af noget obligatorisk kvotesystem, og vi står uden for EU-samarbejdet på det felt.

- Det vil ikke være en udfordring, som Danmark står alene med. Jeg tror, det vil være meget, meget svært for kommissionen at komme igennem med sådan et forslag og få det til at nyde bred opbakning i Europa, siger han.

Statsministeren understreger, at EU-Kommissionen endnu ikke er kommet med udspillet, hvorfor det er for tidligt at gå i detaljer om.

I dag er reglerne baseret på det princip, at det første EU-land, en asylansøger kommer til, har ansvaret for at behandle asylansøgningen.

Grundlæggende er spørgsmålet, hvor forpligtende systemet, som EU lægger op til, bliver, men det vides endnu ikke.

Danmark er med i Dublinsamarbejdet gennem en såkaldt parallelaftale. Den danske deltagelse har betydet, at vi hvert år har sendt et større antal asylansøgere retur til andre EU-lande, end Danmark modtager.

- Vi er med i Dublin. Det er i dansk interesse, hvis man kigger på tallene. Efter min bedste hukommelse er det sådan, at hver gang vi skubber tre flygtninge ud af Danmark, kommer der én den anden vej, siger statsministeren.

Ifølge den seneste opgørelse, der dækker 2014, modtog Danmark 848 asylansøgere, mens der blev sendt 1504 retur til et andet EU-land.

I denne uge begyndte EU at sende de første flygtninge og migranter retur fra Grækenland til Tyrkiet, som et led i EU-aftalen med Tyrkiet.

Da der sidste år skulle forhandles om en fordelingsnøgle for 120.000 asylansøgere endte det med at blive trumfet igennem med et kvalificeret flertal trods stor modstand fra flere central- og østeuropæiske lande.

/ritzau/