Luxembourg afviser pure Vestager i skattesag om millioner

Skrevet af admin

21/10/2015

Mest læste i dag

Luxembourg tager klar afstand fra EU-Kommissionens afgørelse om, at storhertugdømmet har givet særlige skattefordele til bilfabrikanten Fiat, hvilket er ulovligt ifølge EU's regler for statsstøtte.

- Luxembourg er uenig i konklusionerne. Luxembourg vil benytte passende, rettidig omhu for at analysere beslutningen fra kommissionen såvel som dens juridiske rationale, lyder det i en pressemeddelelse.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, oplyste på et pressemøde onsdag, at kommissionen pålægger Luxembourg og Holland at indkræve mellem omkring 150 og 224 millioner kroner fra henholdsvis Fiat og Starbucks.

Siden har Holland erklæret sig "noget overrasket" og afviser at indkræve pengene.

Det har ingen gang i virkeligheden, lyder det fra Luxembourg, som skulle have indgået en aftale med den italienske bilfabrikant om, at et datterselskab til Fiat kan betale en markant lavere skat i Luxembourg.

Vestager maner dog til besindighed.

- Nu må de læse afgørelsen og tænke efter, om de synes, det er værd at gå i retten for, siger Margrethe Vestager om Luxembourgs og Hollands rolle i sagen, hvor de anklages for at give ulovlige skattefordele.

I yderste konsekvens kan Luxembourg og Holland kræve, at sagerne kommer for EU-Domstolen, som ligger i Luxembourg.

Foreløbig er det fremtidige forløb usikkert, men Luxembourg bedyrer indtil videre sin uskyld.

- Luxembourg overholder de internationale standarder, især dem, der vedrører armslængdeprincippet, som gælder med respekt for afregningspriser og statsstøtteregler, lyder det.

Ser man på de to selskabers omsætning, er indkrævningen ikke særlig høj, erkender Vestager. Men for de to underafdelinger, som er dem, der konkret har nydt godt af fordelene, er sagen en anden, mener hun.

- Ikke i forhold til det samlede Starbucks og det samlede Fiat. Men for de dele, vi har kigget på, betyder det faktisk noget, siger Vestager.

Sagerne kommer i kølvandet på de såkaldte LuxLeaks-dokumenter, som i 2014 afslørede, at en række internationale virksomheder angiveligt har lukrative skatteaftaler med europæiske lande.

/ritzau/