Måling: Kvinderne vender tilbage til rød blok

Kvinderne strømmer tilbage til Socialdemokraterne og rød blok.

Det viser en ny vælgeranalyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for netavisen Altinget.

Bevægelsen betyder, at rød blok nu har et smalt flertal på 51 procent blandt kvinderne, mens 60 procent af mændene hellere vil stemme på de blå partier.

Det er særligt Socialdemokraterne, der igen har fået kvindetække, viser Altingets analyse.

For et år siden ville 21 procent - altså hver femte - af kvinderne stemme på Socialdemokraterne. Nu gælder det hver fjerde eller 26 procent.

Forskellen er markant, mener lektor i politologi ved Aalborg Universitet Johannes Andersen. Og den hænger sammen med en ny kurs fra statsminister Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne siden partiets kongres i september.

- Hun har stået i spidsen for en regering, der dag ud og dag ind har ført hård økonomifokuseret krisepolitik. Nu er kursen blevet lagt en anelse om. Det er blevet tilladt at kritisere dagpengereformen og tale om velfærd og bløde værdier. Det, tror jeg, er en nøgle til, at kvinderne vender tilbage, siger Johannes Andersen til Altinget.

Politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver Søs Marie Serup er enig. Hun peger på, at Socialdemokraternes mange annoncekampagner siden Thornings nytårstale også spiller ind.

Køn orienterer sig dog generelt forskelligt, fortæller professor i statskundskab ved Stockholms Universitet Drude Dahlerup.

- Det handler grundlæggende om holdningen til den offentlige sektor. Mænd og kvinder har stadig forskellige positioner på arbejdsmarkedet: Langt flere kvinder arbejder i den offentlige sektor, mens mænd i højere grad arbejder i den private sektor.

- Og så ender det i et spørgsmål om, hvem af politikerne der vil stå vagt om den offentlige sektor, siger Drude Dahlerup til Altinget.

Ved valget i 2011 stemte knap 54 procent af kvinderne på et parti i rød blok.

Men i størstedelen af indeværende valgperiode har flertallet af kvinderne hældt til blå partier.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip