Magnus Heunicke advarer: Britisk virus kommer til at udkonkurrere de andre i Danmark

Skrevet af Julie Møller

04/01/2021
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det vil kunne betyde stejlere epidemikurver og et højere toppunkt, forklarer sundhedsministeren.

Dagens topnyheder

Selvom kalenderen siger 2021, så er coronavirussen stadig i blandt os.

Lige nu er det især udbredelsen af den særligt smitsomme, engelske virusvariant cluster B.1.1.7, der skaber bekymring hos myndighederne. Det er også mutationen, der er omdrejningspunktet for Magnus Heunickes arbejdsdag. Det fortæller han i et opslag på Facebook.

“Godmorgen her fra en meget tidlig og meget mørkegrå januarmorgen 2021. Morgenmad med pigerne, der er klar til hjemmeundervisning, en kop kaffe til mig, og nu er jeg er på vej afsted til ministeriet. 2021 kræver meget af os allesammen, men jeg er sikker på, vi kan komme trygt igennem de her første kritiske måneder, når vi handler hurtigt og vi alle gør, hvad der skal til,” starter han og fortsætter:

“Jeg har indkaldt partierne til møde i covid-følgegruppen her til formiddag. Partierne skal have den seneste update om det, vores sundhedsmyndigheder har af ny data om udbredelsen af den særligt smitsomme, engelske virusvariant cluster B.1.1.7 i Danmark og Europa. Det er en virusvariant, der er muteret til at smitte 50-74 procent mere end de allerede kendte virusvarianter. Derfor er det Seruminstituttets vurdering, at den vil udkonkurrere de andre virusvarianter på et tidspunkt. Også i Danmark. Og derfor vil den også kunne betyde stejlere epidemikurver og et højere toppunkt,” slår han sat.

Smitten stiger dag for dag

Smitten med den engelske variant cluster B.1.1.7 er allerede i Danmark, og den stiger dag for dag, forklarer Magnus Heunicke og understreger, at det kræver endnu mere af danskerne at holde smitten under kontrol. 

Han uddyber ikke i sit opslag, om det betyder, at der er flere restriktioner på vej. Men det håber Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund. Han skal sammen med sundhedsordførerne fra de forskellige partier i folketinget til det virtuelle møde med Magnus Heunicke i dag. 

“Vi vil foreslå, at der lukkes ned i dagtilbuddene, altså vuggestuer og børnehaver, hvor man selvfølgelig skal fortsætte med nødpasning,” lyder det fra Peder Hvelplund ifølge B.T, der fortsætter:

“Og de nuværende restriktioner skal gælde ud over den 17. januar,” lyder det fra ordføreren. Det kan du læse mere om i denne artikel: