Malisk jihadist anklages for at ødelægge verdensarv

Den Internationale Strafferetsdomstol i Haag, ICC, indledte tirsdag sagen mod den maliske jihadist Ahmad al-Faqi al-Mahdi. Han anklages for at have beordret ødelæggelser af flere hundrede år gamle monumenter i byen Timbuktu i Mali.

Det er første gang, at en jihadist stilles for domstolen og anklages for en krigsforbrydelse ved at have beordret angreb mod kulturelle og historiske monumenter.

- Vi må stille os op imod ødelæggelse af vores fælles arv, sagde ICC-chefanklager Fatou Bensouda, da hun afslørede anklagen for Ahmad al-Faqi al-Mahdi.

- Menneskehedens fælles samvittighed blev chokeret af ødelæggelsen af disse steder. Sådan et angreb må ikke gå ustraffet hen, sagde Fatou Bensouda.

Sagen kommer midt i et globalt ramaskrig over Islamisk Stats ødelæggelser af uerstattelige kulturelle og religiøse steder i Irak og Syrien.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi beskyldes for at have beordret ødelæggelsen af ni mausoleer og den berømte Sidi Yahia moské, der er tilbage fra 1500- og 1600-tallet. Unesco har siden hen rekonstrueret de ødelagte mausoleer, som blev ødelagt i Timbuktu.

Timbuktu blev grundlagt mellem det 11. og 12. århundrede og har været på UNESCO's liste over verdensarv siden 1988.

Anklagerne vil overbevise de tre dommere om, at der er nok beviser til at føre en sag mod Ahmad al-Faqi al-Mahdi.

- Lad os gøre det helt klart. Det, der er på spil her, er ikke bare mure og sten. De ødelagte mausoleer var vigtige fra et religiøst synspunkt, fra et historisk synspunkt og fra et identitets synspunkt, sagde Fatou Bensouda.

ICC-anklagerne siger, at Ahmad al-Faqi al-Mahdi var leder af gruppen Ansar Dine, som holdt til i Malis nordlige ørken sammen med al-Qaeda.

Han blev anholdt i Niger og overført til ICC i September 2015.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip