Mange danskere har undret sig: Så mange penge skal du have

Skrevet af Emil Martesen

32 uger siden

|

03/10/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er god grund til at spidse øre.

Dagens topnyheder

Mens mange må sande, at pensionsalderen kun går i en retning, så kan du faktisk selv bestemme, hvornår dit eventyr på arbejdsmarkedet lakker mod enden.

Det kræver blot at du har en vis formue, hvis du er blandt de danskere, der drømmer om en tidlig pension.

Og her strejfer der hurtigt en forjættende tanke om hvor mange og hvad egentligt koster at trække stikket ud tidligt? Ifølge Jens Christian Nielsen, rådgivningsekspert hos Velliv, er der ingen vej uden om den økonomiske virkelighed:

"Hvis du kunne tænke dig at gå på pension som 55-årig, ville det kræve en formue på mindst 5 mio. kr", siger han ifølge Finans.

Jens Christian Nielsens tommelfingerregel siger, at man skal have omkring 75% af sin tidligere årlige indkomst til rådighed i pensionstilværelsen. Med andre ord, hvis du tidligere har haft en årlig indkomst på 300.000 kr., skal du have 225.000 kr. til udbetaling hvert år i din pensionstid. Og med den stigende levealder i Danmark, kan man forvente at have mellem 30 og 40 år foran sig, hvis man går på pension som 55-årig.

Men det er ikke kun et spørgsmål om penge. Det er også et spørgsmål om livskvalitet og personlige valg. At trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i en tidlig alder kan også betyde mindre social interaktion og dermed en risiko for ensomhed.

Så inden du pakker kontorplanten og siger farvel til kollegerne, er det værd at tage en dyb indånding og virkelig overveje, hvad det vil sige at gå på tidlig pension. Det er ikke kun en drøm om frihed, det er også en økonomisk og social udfordring, der kræver grundig overvejelse og planlægning.