Selvom en del østeuropæere udvandrer igen eller kun er i Danmark på et kort visit, er der også mange, der bliver boende, skriver Fagbladet 3F.
24.467 af de østeuropæere, der kom til Danmark efter østudvidelsen i 2004, har boet her i tre år eller mere.
Det er næsten halvdelen af de i alt 52.697 østeuropæere, der kom til Danmark i den periode, viser tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge lektor og centerleder ved Københavns Universitet Søren Kaj Andersen er der to grupper østeuropæere. Der er dem, der har en løs tilknytning til Danmark, og så er der dem, der bosætter sig i landet.
- Når vi snakker social dumping, så handler det om dem, der har et mere løst tilknytningsforhold til Danmark. Dem, der bliver her, bliver stille og roligt mere integrerede på det danske arbejdsmarked, siger han.
Søren Kaj Andersen peger på, at de østeuropæere, der har været her i længere tid, generelt får mere i løn, bliver medlem af en a-kasse samt får udgifter, der svarer til de danske og dermed stiller højere krav til indkomsten.
- De østeuropæere, der bliver, lærer det hele bedre at kende, og dermed glider de ind i en mere normal lønmodtagerrolle, siger han, men understreger, at der stadig er en vis usikkerhed i forhold til tallene.
Det er især polakker, rumænere og litauere, der bliver boende i Danmark. Det er også de lande, hvor der er flest, der indvandrer fra, skriver Fagbladet 3F.
/ritzau/