Maratonmøde i Lima får sluterklæring om klima i hus

Skrevet af admin

14/12/2014

Dagens topnyheder

FN's klimakonference COP20 i Perus hovedstad, Lima, har efter et langvarigt tovtrækkeri godkendt et dokument - "The Lima Call for Climate Action", der skal være med til at få en klimaaftale på plads i Paris næste år.

- Dette dokument er godkendt, siger Perus miljøminister Manuel Pulgar-Vidal søndag morgen dansk tid ifølge nyhedsbureauet AFP.

Og det udsagn bliver modtaget med stående bilfald fra de udmattede delegationer, der har forhandlet på højtryk de seneste døgn.

Efter to dages maratonforhandlinger er de 195 nationer blevet enige om et dokument, der skal være med til at bekæmpe klimaforandringerne, og som skal pege fremad mod en bindende aftale, der skal indgås i FN-regi på et klimatopmøde i Paris til næste år.

Lima-dokumentet indeholder en bred vifte af muligheder for en global aftale i Paris. Af det fire sider lange slutdokument fremgår det blandt andet, at landene skal fremlægge nationale planer for, hvordan de hver især vil bremse den globale opvarmning.

Hver enkelt nation skal komme med egne planer i første halvdel af 2015, så de kan tages med til forhandlingerne i Paris, hvor de skal danne grundlag for en ny global aftale med kvoter på udledningen af CO2.

- Det her er et godt dokument til at bane vejen til Paris, siger EU's nye klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete til Reuters.

Målet er, at verden skal begrænse den globale opvarmning til højst to grader. Det er allerede blevet 0,85 grader varmere siden industrialiseringen, og menneskets CO2-udledning sætter rekord hvert år.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters formildede slutteksten udviklingslandene, der ellers havde slået bremsen i for en aftale.

Også Kina og Indien var bekymret for, at tidligere udkast ville pålægge for tung en byrde for de nye vækstøkonomier i forhold til de rige i en global indsats for at imødegå klimaændringerne.

- Vi har fået, hvad vi ønskede, siger den indiske miljøminister Prakash Javedekar, der ifølge Reuters tilføjer, at kompromiset kom i hus, fordi de rige lande ifølge aftalen skal gå forrest med at skære i udledningen.

Klimaforhandlingerne skulle være afsluttet fredag, men de fortsatte på overtid, fordi de 195 lande ikke kunne enes om sluterklæringen.

/ritzau/