Hemmelige aftaler, kryptiske patentansøgninger og andre tricks i medicinbranchen koster hvert år forbrugere og statskasserne milliarder.
For at afværge konkurrence sagsøger medicinselskaberne konkurrenter, forsøger at påvirke myndighedsbeslutninger og indgår hemmelige forlig, hvor kopiproducenter bliver betalt for at holde sig væk, skriver Jyllands-Posten.
Det betyder langt dyrere medicin og ekstraudgifter i milliardklassen for patienter og sundhedssystemet.
Både i EU og USA har myndigheder og medicinindkøbere intensiveret jagten på selskaber, der bruger tvivlsomme aftaler til at sikre sig tårnhøje fortjenester på medicin, og flere danske selskaber er i søgelyset.
- De forsvarer deres patenter med alle tænkelige midler, så længe de ikke er oplagt ulovlige, siger Jakob Kjellberg, projektchef på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, til Jyllands-Posten og tilføjer:
- Det har de gjort i mange år i form af retssager, forlig, ved at anmelde forskellige slags patenter, forsøge at skifte deres patienter over på et nyt lægemiddel, inden patentperioden udløber - alle mulige metoder, sikkert også nogen, vi endnu ikke kender til.
Medicinbranchen afviser kritikken.
- Vi taler om patentkrænkelser. Hvis folk stjæler din ejendomsret, skulle du så ikke have lov til at gå rettens vej for at forsvare det?
- Selvfølgelig skal du det, siger Henrik Vestergaard, viceadministrerende direktør i brancheforeningen Lægemiddelindustrien til Jyllands-Posten.
/ritzau/