Medie med chokerende afsløring: I blev advaret mod Børsen-brand - men ignorerede os

Skrevet af Nicolai Haugsted

2 uger siden

|

30/04/2024
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
Hovedstadens Beredskab rakte ud i et forsøg på at forebygge brandfaren - men intet blev gjort.

Dagens topnyheder

Kun et år før flammerne slugte historiske dele af Børsen den 16. april, havde Hovedstadens Beredskab tilbudt Dansk Erhverv en unik chance for at styrke deres brandsikkerhedsforanstaltninger.

Et tilbud, der, hvis det var blevet fulgt op på, måske kunne have reduceret skaderne eller endda forhindret ulykken.

Det skriver Frihedsbrevet, der har fået adgang til afslørende mails.

Hovedstadens Beredskab foreslog i januar 2023 en præsentation af "Eget Beredskab", en service der sigter mod at forberede virksomheder på nødsituationer, særligt de som befinder sig i kulturelt eller samfundsmæssigt betydningsfulde bygninger.

Da en medarbejder fra beredskabet rykkede ud til en brandalarm på Børsen, præsenterede han konceptet for en kontaktperson hos Dansk Erhverv, som udtrykte interesse.

Jan Sahlgreen fra Hovedstadens Beredskab fremlagde herefter to datoer for et møde, hvor han kunne uddybe samarbejdsmulighederne.

"Jeg hørte ingenting tilbage. Men man kan jo ikke vide, om det havde gjort en forskel. De har selv sagt, at de har haft brandvagter i forbindelse med ombygningen. Så de har gjort nogle ting, men hvordan ved jeg ikke," sagde Sahlgreen.

Dansk Erhverv: Fokus et andet sted

Dansk Erhverv, som nu står over for en omfattende genopbygning, afviser at spekulere i, hvad der kunne have været gjort anderledes.

"Lige nu er vores fokus at få driften op at køre og på sigt naturligvis at få genopbygget Børsen. I forhold til hændelsesforløb med videre så er myndighederne i fuld gang med at se også på dette," fortæller en repræsentant fra Dansk Erhverv til B.T.

Til trods for den manglende opfølgning på tilbuddet, understreger Dansk Erhverv, at man har gjort meget for at sikre, at restaureringen foregik på bedste vis, herunder initiativer omkring brandsikring.

Myndighederne undersøger fortsat brandens årsag og forløb, og mens offentligheden efterspørger svar, holder Dansk Erhverv kortene tæt ind til kroppen. De fremhæver, at de ikke vil "gå ind i spekulationer" om årsagerne bag branden eller hændelsesforløbet.