Melder ud: Bekymrende udvikling for unge giver nu alvorlige konsekvenser

Foto: Shutterstock

En markant stigning i andelen af unge der benytter solarium, får nu alvorlige konsekvenser.

Engang var det enormt populært, og nu ser tendenserne ud til at vende tilbage. 

I hvert fald er andelen af unge solariebrugere steget fra 10 ptc. i 2019 til 16 ptc. i 2021. 

På trods af gentagende advarselskampagner, der understreger, at solariebrug er kræftfremkaldende og en usund metode til at opnå en solbrun kulør, stiger antallet af unge mennesker der benytter sig af det. 

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelses Solkampagne løfter nu sløret for, 16% af de 1.008 adspurgte i alderen mellem 15 og 25 år, har været i solarium indenfor det seneste år. Det er en udvikling på 6% i forhold til en lignende undersøgelse fra 2019, hvor andelen var på 10 ptc. 

Hos Kræftens Bekæmpelse vækker de nye tal stor bekymring. 

Det har fået Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelses Solkampagne, til at sige følgende til det danske nyhedsbureau Ritzau:

“Solariebrug er især skadeligt for børn og unge. Går man i solarium, før man fylder 35, øges risikoen for modermærkekræft med 59 ptc. Derfor er det særligt bekymrende, at solariebrug er blevet mere udbredt netop blandt unge”. 

Danmark fik i 2014 en solarielov, med krav til strålingsniveau og synlige advarselsplakater fra Sundhedsstyrelsen.  

Allerede dengang var det på tale, at loven skulle indeholde en 18-års aldersgrænse for solariebrug, men det blev ikke til noget. 

Rapporten viser også, at over halvdelen af de unge solariebrugere var under 18 år, da de gik i solarium for første gang. 

Derfor mener Peter også, at det vil have en gavnlig effekt, at indføre en 18-års aldersgrænse: 

“Ved at indføre en aldersgrænse på 18 år, sender politikerne et tydeligt signal om, at børn og unge bør holde sig langt væk fra solariet. Mange af dem, der går i solarium i dag, ville måske slet ikke være startet, hvis de skulle være 18 år, før det var tilladt. En aldersgrænse vil hæve debutalderen og få færre til at gå i solarium - og på sigt vil det forebygge kræft. 

 

Læs også

Melder ud: Med dette trick gør du supermarkedsparkering til en leg

 

 

 

Dagens Gossip